صادرات نفت خاورمیانه هنوز به قبل از جنگ برنگشت؛ هرمز زیر خط ۲۳.۶ میلیون بشکه‌ای

صادرات نفت خاورمیانه هنوز به قبل از جنگ برنگشت؛ هرمز زیر خط ۲۳.۶ میلیون بشکه‌ای

ماه‌ها پس از شوک شدید ابتدای مارس، جریان صادرات نفت و فرآورده‌های نفتی خاورمیانه هنوز نتوانسته به سطح پایدار پیش از جنگ بازگردد. داده‌های ورتکسا نشان می‌دهد متوسط هفت‌روزه خروج محموله‌ها از تنگه هرمز، پایانه‌های خلیج عمان و بنادر دریای سرخ در پایان سپتامبر به حوالی ۲۰ میلیون بشکه در روز رسیده؛ بهبودی چشمگیر نسبت به سقوط ماه مارس، اما همچنان پایین‌تر از متوسط ۲۳.۶ میلیون بشکه‌ای پیش از جنگ.

به گزارش پاداش، پیش از شوک مارس، جریان خروج نفت از منطقه عمدتاً بین ۲۳ تا ۲۶ میلیون بشکه در روز نوسان داشت و در برخی روزها از ۳۰ میلیون بشکه نیز عبور می‌کرد. با آغاز اختلال، متوسط هفت‌روزه ظرف مدت کوتاهی به حدود ۷ میلیون بشکه در روز سقوط کرد؛ یعنی جریان خروج محموله‌ها در مقطعی تقریباً ۷۰ درصد کمتر از متوسط پیشین شد.

از آن زمان مسیر بازیابی آغاز شده، اما بازگشت کامل اتفاق نیفتاده است. متوسط هفت‌روزه در آوریل به حوالی ۱۰ میلیون بشکه، در ژوئن به محدوده ۱۵ میلیون بشکه و در مقاطعی از سپتامبر به نزدیکی ۲۰ میلیون بشکه در روز رسیده است. با این حال نوسان روزانه بسیار شدید باقی مانده و روزهایی با عبور بیش از ۳۰ میلیون بشکه در کنار روزهایی با جریان بسیار پایین دیده می‌شود.

نکته مهم دیگر، تغییر مسیر خروج محموله‌هاست. در کنار تنگه هرمز، بارگیری از پایانه‌های خلیج عمان و مسیر دریای سرخ عربستان بخشی از صادرات منطقه را پوشش داده است. این مسیرها امکان کاهش بخشی از وابستگی به عبور مستقیم از هرمز را فراهم می‌کنند، اما حجم آنها هنوز برای جایگزینی کامل جریان معمول این تنگه کافی نیست.

بازیابی صادرات از کف مارس می‌تواند بخشی از نگرانی فوری درباره کمبود فیزیکی نفت را کاهش دهد، اما باقی ماندن جریان خروج منطقه پایین‌تر از متوسط پیش از جنگ به این معناست که اختلال عرضه کاملاً برطرف نشده است. از طرف دیگر، نوسان بسیار زیاد جریان روزانه نشان می‌دهد بازار همچنان با درجه بالایی از عدم‌اطمینان لجستیکی روبه‌روست.

البته ارقام روزهای ۲۲ تا ۲۹ سپتامبر موقت هستند و ورتکسا احتمال بازنگری آنها را مطرح کرده است. با این حال تا داده‌های ۳۰ سپتامبر، یک واقعیت برجسته باقی مانده است: خاورمیانه بخش بزرگی از صادرات ازدست‌رفته ماه مارس را بازیابی کرده، اما هنوز به وضعیت عادی پیش از جنگ بازنگشته است. فاصله متوسط هفت‌روزه فعلی با معیار ۲۳.۶ میلیون بشکه‌ای، یکی از متغیرهای مهم برای جهت قیمت نفت در هفته‌های پیش‌رو خواهد بود.

• •
نظر شما چیست ؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *