به گزارش پاداش، سرمایه‌گذاران بورسی در حالی به استقبال داد و ستدهای روز جاری در بازار سهام رفتند که 80 درصد از نمادهای معاملاتی بورس اوراق بهادار تهران در محدوده منفی قیمتی حضور داشتند. اغلب شرکت‌ها با صفوف فروش بسیار سنگین مواجه بودند و معامله‌گران عمدتا راهبرد خروج از سهام دلاری و ریالی را در دستور کار قرار داده بودند. اما همزمان با مسجل شدن پیروزی ترامپ در چهل و هفتمین دوره ریاست جمهوری آمریکا ورق بازار سهام برگشت به نحوی که تحرک خریداران سهام ملموس‌تر شد و سمت عرضه تا حدودی رنگ باخت. به رغم فتح کاخ سفید برای دومین بار از سوی دونالد ترامپ اما با توجه به وعده‌های انتخاباتی، احتمالا شاهد مخاطراتی در این زمینه باشیم. فارغ از اظهاراتی مبتنی بر پرداخت بدهی‌ها و کاهش مالیات اما نکته حائز اهمیت در وعده وعیدهای ترامپ به عبارت (من قرار نیست جنگی را شروع کنم، جنگ ها را متوقف می‌کنم) باز می‌گردد. در شرایطی که شاهد فرسایشی شدن جنگ میان اوکراین و روسیه هستیم و سیگنالی مبنی بر کاهش تنش‌ها مخابره نمی‌شود و تشدید تنش‌ از سوی رژیم صهیونیستی در سطح منطقه همچنان تداوم دارد، با توجه سابقه ترامپ در زیر میز زدن، احتمال این که پس از ورود به کاخ سفید وعده‌ها را به فراموشی بسپارد نیز وجود دارد. به هر ترتیب در سعادت آباد پس از با فروکش کردن ریسک انتخابات آمریکا معامله‌گران بورسی شاهد ورود ریسک جدیدی به بازار سهام بودند.

اتابک، وزیر صنعت، معدن و تجارت در اظهار نظری تازه عنوان کرده است که نباید در بورس خودرو عرضه کنیم. خودرو باید به صورت رقابتی عرضه شود. در کجای دنیا می‌بینید که خودرو در بورس عرضه شود؟ حال سوال اینجاست، با توجه به این گفته که در هیچ جای دنیا خودرو در بورس عرضه نمی‌شود اما آیا لاتاری خودرو در دنیا مرسوم است؟ آیا در دنیا منافع دلالان ارجح بر جامعه است؟  اساسا این قبیل از اظهارت در گام نخست عدم هماهنگی در سطح دولت و وزارت‌خانه‌ها را به سرمایه‌گذاران ارسال می‌کند. یک بام و دو هوای دولت در حوزه خودرو منجر به ورود ریسک جدید به بازار سهام و تشدید عدم قطعیت‌ها می‌شود و اساسا این نگرش باعث ایجاد هرج و مرج در جریان معاملات بخش مولد اقتصاد کشور خواهد شد.  

از سویی دیگر اما فرزین رئیس کل بانک مرکزی از انتقال ارز نیما به بازار ارز توافقی خبر داد. به باور او، نرخ ارز در بازار توافقی بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا شکل می‎‌گیرد و بانک مرکزی هم بخشی از ارز خود را در آنجا عرضه خواهد کرد و تلاش می‎‌شود تا نرخ در یک کانال حرکت کند. این اظهارات در سطح بازار سرمایه موافق و مخالفانی دارد. موافقان معتقدند اساسا بهره‌برداری از مکانیسم عرضه و تقاضا طبعا به کشف قیمت عادلانه منتهی خواهد شد. در چنین شرایطی طبعا صادرات رونق خواهد گرفت و ارز حاصل از صادرات با قیمتی منصفانه و شفاف تعیین خواهد شد.  اما مخالفان بر این باورند که تلاش بانک مرکزی برای حرکت نرخ در یک کانال (اشاره به بخش دوم اظهارات فرزین) طبعا یادآور سیاست دستوری و مداخلات دولتی می‌شود و در تضاد با مکانیزم عرضه و تقاضا بوده و یادآور حرکت در مسیر بیراهه خواهد بود.

به هر ترتیب در بورس تهران در شرایطی که 263 میلیارد تومان منابع حقیقی از گردونه معاملات بازار سهام خارج شده است، مشاهده می‌شود که صندوق‌های سهامی و مختلط هم با ارزش معاملات یک هزار و 735 هزار میلیارد تومانی بالغ بر 242 میلیارد تومان فرار سرمایه را تجربه کردند. امروز صندوق‌های درآمد ثابت توانستند با ارزش معاملاتی در محدوده 6 هزار و 648 میلیارد تومانی، 24 میلیارد تومان پول حقیقی جذب کنند. آن طور که به نظر می‌رسد، احتمالا بخشی از منابع خارج شده از بازار توسط درآمد ثابت‌ها جذب شده‌اند.

.

امروز دماسنج بازار سهام با 7 هزار واحد کاهش در سطح 2 میلیون 17 هزار واحدی تثبیت شد. به رغم نزول 0.35 درصدی نماگر اصلی، معیار هم وزن بازار 0.49 درصد افت را تجربه کرد و در سطح 656 هزار واحدی تثبیت شد. ارزش معاملات خرد در معیار سهام، حق تقدم و صندوق‌های سهامی نیز در رقمی بالغ بر 4 هزار و 443 میلیارد تومانی قرار گرفت و 242 میلیارد تومان جریان نقد حقیقی از گردونه معاملات خارج شد. ارزش معاملات در سطح کلیت بازار در رقمی بالغ بر 11 هزار و 194 میلیارد تومانی قرار گرفته است.

.

در روز جاری برخی نمادهای معاملاتی نظیر فملی، فارس، فولاد، شستا، حکشتی بیشترین تاثیر منفی را در عملکرد شاخص کل بورس تهران داشتند. از طرفی نمادهایی همچون شپنا، وبملت، شتران، پارسان، کچاد بیشترین تاثیر مثبت را در عملکرد دماسنج اصلی بازار سهام اعمال کردند.

در بررسی فهرست برترین گروه‌های صنایع به لحاظ ارزش معاملات در بورس تهران، مشاهده می‌شود که صنایعی نظیر فلزات اساسی، خودرو، بانک‌ها و رتبه‌های اول تا سوم را در حوزه ارزش معاملات به ترتیب 258، 241 و 180 (همگی میلیارد تومان) به خود اختصاص داده‌اند.

مقایسه صنایع

در ارزیابی عملکرد صنعت فلزات بازار سهام، نماد معاملاتی فولاد با کاهش 0.62 درصدی به قمیت 417 تومان رسید. این شرکت دارای حجم معاملاتی 184 میلیون برگه سهمی و ارزش معاملاتی بالغ بر 77 میلیارد تومانی است. نماد معاملاتی فباهنر هم امروز با 0.33 درصد رشد به قیمت 608 تومان رسید. این شرکت با حجم معاملاتی 77 میلیون برگه سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 47 میلیارد تومان همراه بود. نماد ذوب با 1.6 درصد افت به قیمت 37 تومان رسید. این شرکت با حجم معاملاتی یک میلیارد و 259 میلیون برگه سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 46 میلیارد تومان همراه بود.

در بررسی صنعت پالایشی نیز نماد معاملاتی شپنا با 1.05 درصد رشد به قیمت 297 تومانی رسید. این شرکت با 236 میلیون برگه سهم ارزش معاملاتی در محدوده 70 میلیارد تومان را به ثبت رساند. از طرفی شرکت شبندر هم با 0.95 درصد کاهش و لمس قیمت 624 تومانی توانست با 45 میلیون برگه سهم و ارزش معاملاتی در سطح 28 میلیارد تومان را به خود اختصاص دهد. نماد معاملاتی شتران هم امروز با 1.53 درصد رشد به قیمت 185 تومان رسید. این شرکت با حجم معاملاتی 138 میلیون برگه سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 25 میلیارد تومان همراه بود.

کارشناس بازار : مسعود کریمی

 

 




صعود بورس با پالس بانک...
توسط مسعود کریمی 24 آذر 1403 ساعت 16:07
کدال خوانی با پاداش
توسط محمدباقر سلیمانی 24 آذر 1403 ساعت 08:49
2 سناریو از رویداد تاریخی بازار سهام...
توسط مسعود کریمی 21 آذر 1403 ساعت 15:23
کدال خوانی با پاداش
توسط محمدباقر سلیمانی 21 آذر 1403 ساعت 08:35