بهانه اصلاح بورس
به گزارش پاداش،
روز گذشته مذاکرات هیاتهای ایران و تروئیکای اروپایی در ژنو سوئیس برگزار شد. این مذاکرات دقیقا در شرایطی روی داده است که چندی پیش شورای حکام اقدام به صدور قطعنامه علیه ایران کرد. عباس عراقچی وزیر امور خارجه این دور از مذاکرات را توفان فکری بین طرفین نامگذاری و تاکید کرد اگر غرب تهدید به اعمال مجدد همه تحریمهای سازمان ملل متحد کند، احتمالاً بحث هستهای در داخل ایران به سمت در اختیار داشتن تسلیحات (هستهای) گرایش پیدا خواهد کرد.
حال باید دید راهحل دیپلماتیک پیش از روی کار آمدن ترامپ به خصوص در شرایطی که مدتهاست برجام در بن بست قرار گرفته است میتواند زمینهساز ایجاد توافق میان طرفین مذاکرات شود یا اکنون به طور مجدد به سیاست مذاکره برای مذاکره بازگشتیم.
فارغ از این موارد در حوزه منطقه نیز شاهد بروز تنش و نا آرامیهایی هستیم. طی روزهای اخیر نیروهای شورشی سوری تحت حمایت ترکیه عملیاتهای جدیدی را در شمال غرب سوریه آغاز کردهاند. در حال حاضر برخی مناطق مرکزی شهر حلب توسط این نیروهای تروریستی تصرف شده است. در این میان اخباری پیرامون استقرار ۱۰ هزار نیرو در مرز سوریه توسط عراق به گوش میرسد.
به باور برخی از کارشناسان بازار سرمایه با چنین بهانهای شاخصهای سهامی عمدتا در صنایع و شرکتهای لیدر بازار رو به اصلاح گذاشتند. شناسایی سود و توقف در راستای ایجاد شفافیت در سطح منطقه با توجه به تحولات جدید، امروز در دستور کار برخی از معاملهگران قرار گرفت.
از رویدادهای حائز اهمیت در روز جاری میتوان به سامانه ارز توافقی اشاره کرد. امروز دلار توافقی در محدوده ۶۱ تا ۶۲ هزار تومان قیمتگذاری شد. با توجه به اظهارات فرزین رئیس کل بانک مرکزی قرار است این نهاد دخالتی در این بازار نداشته و قیمتها بر اساس سازوکار عرضه و تقاضا کشف میشود.
🔺بنابراین از این پس، همه واردکنندگانی که از ارز نیمایی استفاده نمیکنند از سوم دی باید ارز خود را از سامانه ارز توافقی دریافت کنند. دیگر نکته قابل توجه اینجاست، امروز برای سومین روز متوالی نرخ دلار در سامانه نیما 51 هزار و 755 تومان قیمت خورد.
در هفته گذشته شاخصهای سهامی عملکرد عمدتا مطلوبی داشتند و شاهد بهبود وضعیت توام با رشد سودآروی شرکتها عمدتا با لیدری صنعت خودرو و بانک بودیم. در واقع استارت رشد بازار از تسعیر ارز بانکها، اثرگذاری مطلوب مصوبه افزایش نرخ و نهایی شدن تجدید ارزیابی خودروییها کلید خورد و موج مثبت به سایر صنایع نیز سرایت پیدا کرد. امروز اما ورق بازار برگشت.
در شرایطی که عمده شرکتها با کاهش ارزش مواجه شدند، مشاهده میشود که شاخص کل هم وزن نسبت به شاخص کل بورس در یک وضعیت واگرایی قرار گرفته است. امروز بخشی از منابع مالی به شرکتهای کوچک و متوسط از سوی معاملهگران تخصیص پیدا کرد. حال باید دید در روز آتی آیا به طور مجدد شرکتها با اقبال از سوی معاملهگران همراه میشوند یا در فاز اصلاح قیمتی بیشتر فرو میروند؟
در شرایطی که 799 میلیارد تومان منابع حقیقی (با معیار سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی) از گردونه معاملات بازار سهام خارج شده است، مشاهده میشود که صندوقهای سهامی و مختلط هم با ارزش معاملات 4 هزار و 179 میلیارد تومانی بالغ بر 272 میلیارد تومان خروج پول را تجربه کردند.
امروز دماسنج بازار سهام با بیش از 11 هزار واحد کاهش در سطح 2 میلیون 414 هزار واحدی تثبیت شد. به رغم نزول 0.46 درصدی نماگر اصلی، معیار هم وزن با 0.18 درصد رشد همراه شد و تا سطح 768 هزار واحدی توانست پیشروی کند. ارزش معاملات خرد در معیار سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی نیز در رقمی بالغ بر 12 هزار و 18 میلیارد تومانی قرار گرفت و 799 میلیارد تومان جریان نقد حقیقی از گردونه معاملات خارج شد.
🔺در روز جاری برخی نمادهای معاملاتی نظیر کچاد، پارسان، شتران، وامید و شستا بیشترین تاثیر مثبت را در عملکرد شاخص کل بورس تهران داشتند. از طرفی نمادهایی همچون فارس، فملی، فولاد، نوری و پارس بیشترین تاثیر منفی را در عملکرد دماسنج اصلی بازار سهام اعمال کردند.
در بررسی فهرست برترین گروههای صنایع به لحاظ ارزش معاملات در بورس تهران، مشاهده میشود که صنایعی نظیر خودرو، بانکها و فلزات اساسی رتبههای اول تا سوم را در حوزه ارزش معاملات به ترتیب 1031، 761 و 569 (همگی میلیارد تومان) به خود اختصاص دادهاند.
مقایسه صنایع
در ارزیابی عملکرد صنعت پتروشیمی بازار سهام، نماد معاملاتی فارس با افت 2.44 درصدی به قیمت 801 تومان رسید. این شرکت دارای حجم معاملاتی 74 میلیون برگه سهمی و ارزش معاملاتی بالغ بر 60 میلیارد تومانی است. نماد معاملاتی نوری هم امروز با 2.12 درصد نزول به قیمت 21 هزار و 471 تومان رسید. این شرکت با حجم معاملاتی یک میلیون برگه سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 36 میلیارد تومان همراه بود. نماد شفن با 2.45 درصد نزول در سطح 596 تومان تثبیت شد. این شرکت با حجم معاملاتی 54 میلیون برگه سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 32 میلیارد تومان همراه بود.
در بررسی صنعت دارویی نیز نماد معاملاتی داوه با 2.88 درصد افت به قیمت یک هزار و 383 تومانی رسید. این شرکت با 38 میلیون برگه سهم ارزش معاملاتی در محدوده 52 میلیارد تومان را به ثبت رساند. از طرفی شرکت برکت با 3 درصد افزایش در سطح 371 تومانی توانست با 115 میلیون برگه سهم و ارزش معاملاتی در سطح 42 میلیارد تومان را به خود اختصاص دهد. نماد معاملاتی دفارا هم امروز با 2.93 درصد رشد به قیمت 2 هزار و 950 تومان رسید. این شرکت با حجم معاملاتی 5 میلیون برگه سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 15 میلیارد تومان همراه بود.
کارشناس بازار : مسعود کریمی
بورس تهران سازمان بورس و اوراق بهادار تهران شرکت بورس تهران شاخص بورس بازار سهام سهام شاخص بازار اقتصاد سرمایه گذاری در صندوق درآمد ثابت