تغییر سهام سهامداران عمده /یکشنبه های بر رحم
هرچه معاملات روز شنبه بورس تهران برای بورسبازان خوشایند بود، اما روز گذشته بیش از ۱۴۰۰ واحد از ارتفاع شاخص بورس تهران کم شد. در این روز عقبگرد ۱/ ۰درصدی نماگر یادشده موجب شد تا شاهد قرارگرفتن این نماگر در محدوده یک میلیون و ۴۳۶ هزار واحدی باشیم.روز یکشنبه آنچه که بیش از هر چیز سبب شگفتی شد، این بود که هیجان ناشی از تغییر رئیس سازمان بورس نتوانست بیش از یک روز دوام بیاورد، همین امر سبب شد تا برخلاف انتظار بسیاری از اهالی بازار سرمایه تنها پس از گذشت تنها یک روز از رشد بیش از ۴۰ هزار واحدی شاخص بورس شاهد افت این نماگر باشیم. اینطور که بهنظر میآید بازار سرمایه با یک مشکل همیشگی روبهرو است. هر اتفاقی کوچک و بزرگی در صحنه اقتصاد یا حتی مسائل خرد مربوط به بورس که در ذهن افکار عمومی از وزن قابلتوجهی برخوردار است، بهراحتی میتواند فعالان بازار را تحتتاثیر قرار دهد و طی زمان کوتاهی بهطور موقت یا کوتاهمدت سمت و سوی بازار را عوض کند؛ فرقی هم نمیکند که این مساله موردی همچون احتمال احیای برجام باشد یا تغییر رئیس سازمان بورس که عمر تاثیر آن بر بازار سرمایه تنها در حد یک روز است. در تحلیل این مساله البته آنچه که از اهمیت بسزایی برخوردار است این است که بدانیم امر اثرپذیری به خودی خود نهتنها مسالهای کاملا طبیعی و حتی جزئی از ذات بازارهای مالی است، اما آنچه که در مورد بورس ایران بهنظر میرسد این است که این اثرپذیری در مواردی سمت و سویی غیرمعقول دارد.
بررسی تغییرات ترکیب صفوف خرید و فروش حکایت از آن دارد که بهرغم غیرقابلمقایسه بودن حجم صفوف فروش با میزان به ثبت رسیده در بهار سالجاری (در آن زمان در برخی از روزهای بهار بیش از ۷۰درصد از نمادهای بورسی صف فروش سنگین با ارزش چندبرابر تقاضا در بازار سهام داشتند که حتی از ارزش معاملات نیز بیشتر بود.) مجددا تعداد صفوف فروش افزایش پیدا کرده است. بر این اساس در پایان معاملات روز گذشته از مجموع ۳۴۷ نماد معامله شده در بورس تهران ۲۳نماد معادل ۷درصد از کل نمادهای معامله شده، صف خریدی به ارزش ۵۴۷ میلیارد تومان داشتند. در مقابل اما تعداد نمادهای که طی این روز درگیر صف فروش بودند به ۷۹ عدد رسید که ۲۳درصد از کل نمادهای معامله شده را دربر میگیرد. ارزش صفهای فروش در این روز به ۱۹۳ میلیارد تومان رسید. تفاوت این ارقام حکایت از آن دارد که با وجود تفاوت فاحش موجود میان ارزش صفهای خرید کمتعداد که ارزش بیشتری هم دارند صفهای فروش در نمادهای بیشتری مشاهده میشوند؛ این به آن معناست که اگرچه بازار بر روی تعداد اندکی از نمادها خوشبین است اما در مقابل تعداد بیشتری از نمادها هستند که با عدماقبال فعالان بازار روبهرو شدهاند.
البته دلیل افت شاخص بورس نه در این دو رقم بلکه در تعداد بالای نمادهایی نهفته است که با قیمت پایانی منفی کار خود را در روز یکشنبه خاتمه دادهاند. در این روز قیمت پایانی ۹۵ سهم (۲۷ درصد از کل) مثبت بود و در مقابل ۲۴۵ سهم (۷۱درصد از کل) در سطوح منفی دادوستد شدند. در این روز ارزش معاملات خرد ۳۴۵۰ میلیارد تومان بود.
برای خواندن مصاحبه با کارشناسان روی گفتگو و مصاحبه کلیلک کنید.
گزارشات روزانهی بازار سرمایه در گزارش روز بخوانید.
مزایای سرمایهگذاری در صندوقها چیست؟ آموزش بورس را در مقالات آموزشی بخوانید