به گزارش پاداش، در شرایطی که برخی از فعالان اقتصادی ریسک درگیری در سطح منطقه را در سطوح بالایی ارزیابی می‌کنند و بعضا تشدید تنش با رژیم صهیونیستی در محاسبات این قشر از سرمایه‌گذاران، از احتمالات بالایی برخوردار است اما در نقطه مقابل چنین نگرشی، هستند معامله‌گرانی که در این وضعیت اقدام به متنوع‌سازی پرتفوی خود با استفاده از تک سهم‌هایی از صنایع دلاری و ریالی بازار سهام می‌کنند. در چند هفته اخیر حقوقی‌های بازار عمدتا با رویکرد حمایتی در سمت خرید فعال بودند و بعضا در صفوف فروش با نگرشی مبتنی بر پاسخگویی به تقاضای حقیقی‌ها ظاهر می‌شدند، هر چند برخی از سهامداران عمده نیز در شرایط تشدید نوسان‌ها نظاره‌گر خرید و فروش‌ها نیز بودند و عمدتا مداخله‌ای در این زمینه نداشتند اما در بازار روز جاری شاهد تغییر پارادایم معاملاتی این قشر از سرمایه‌گذاران نیز بودیم. رفتارشناسی بازار از سرایت موج هیجانی، غالبا از سهامداران خرد به سرمایه‌گذاران عمده حکایت دارد. معامله‌گرانی که با منابع محدود توام با افزایش تنش‌ها دست به ماشه فروش می‌شوند و بعضا با ضرر و زیان بخش مولد اقتصاد کشور را ترک می‌کنند. این رفتار در سطح وسیع قاعدتا به تشکیل یک موج عظیمی از عرضه‌کنندگان منتهی خواهد شد که با منابع جزئی خود می‌توانند در جو غالب بازار اثرگذار باشند. از آنجایی که حقوقی‌های بازار هم از منابع نامحدود برخودار نیستند، بنابراین طبیعی است که بخشی از سهامداران عمده نیز دست به فروش سهام در چنین شرایطی بزنند. تشکیل صفوف سنگین فروش همگام با پیوستن حقوقی‌ها به این جرگه طبعا سیگنال خروج از گردونه معاملات را جدی‌تر از گذشته به فعالان اقتصادی ارسال می‌کند. در چنین شرایطی اظهاراتی مبتنی بر ضرورت ایجاد دامنه نوسان نامتقارن از گوشه و کنار بازار به گوش می‌رسد. این قشر از فعالان با چنین رویکردی معتقدند، در صورتی که سازمان بورس با ایجاد محدودیت در سمت فروش و بازگشایی چند درصدی در سمت خرید اقداماتی را انجام دهد، بنابراین با توجه به پتانسیل بنیادی شرکت‌ها، بازار راهی جز افزایش نخواهد داشت. در این میان نباید فراموش کرد که تجربه نشان می‌دهد اساسا ایجاد محدودیت در بازار، دستکاری یا به عبارت دیگر جهت‌دهی به معاملات طبعا در یک سمت (در اینجا سمت عرضه) با انجماد معاملاتی مواجه می‌شود. به این معنی که بخشی از سفارشات با ایجاد محدودیت انباشت شده و در مرور زمان باعث ایجاد اختلال در کلیت بازار و عدم ایجاد شفافیت در معاملات بازار سهام خواهد شد. هر چند عنوان می‌شود که مسعود پزشکیان رئیس جمهور دستور ویژه‌ای برای مداخله و مراقبت در بازارها صادر کرده است که طی این دستور، همتی وزیر اقتصاد و فرزین رئیس‌کل بانک مرکزی مامور مراقبت و ورود به بازارها شدند و گفته می‌شود، بانک مرکزی هم‌اکنون در حال برنامه‌ریزی یک مداخله بزرگ است و ۱۰۰ میلیون درهم نیز برای این منظور در روزهای آتی وارد بازار خواهد شد. اما در عین حال برخی از کارشناسان بازار سرمایه بر این باورند که حمایت‌های اینچنینی (تزریق پول) از بازار، تنها موقعیتی برای فروش سهامداران عجول در جریان داد و ستدها فراهم خواهد کرد و خروجی این چنین حمایتی‌ فقط به اتلاف منابع منجر خواهد شد. اکنون که در چند قدمی بازگشت به سطح 2.1 میلیون واحدی هستیم، در صورت تداوم روند فعلی و شکست حمایت فوق طبعا شرایط متفاوتی را در بازار تجربه خواهیم کرد.

www.padash.ir

در روز جاری شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران با افت بیش از 8 هزار واحدی به محدوده 2 میلیون 106 هزار واحد بازگشت. به رغم کاهش 0.38 درصدی نماگر اصلی تالار شیشه‌ای، معیار هم وزن بورس نیز 0.14 درصد افت را تجربه کرد و در نهایت در سطح 699 هزار واحدی متوقف شد.

www.padash.ir

در روز جاری برخی نمادهای معاملاتی نظیر فولاد، فملی، حکشتی، فارس، شستا و... بیشترین تاثیر منفی را در عملکرد شاخص کل بورس تهران داشتند. از طرفی نمادهایی همچون وپارس، کنور، فباهنر، کاوه، پارسیان بیشترین تاثیر مثبت را در عملکرد دماسنج اصلی بازار سهام داشتند.

www.padash.ir

در بررسی فهرست برترین گروه‌های صنایع به لحاظ ارزش معاملات در بورس تهران، مشاهده می‌شود که صنایعی نظیر فلزات اساسی، شیمیایی و چند رشته‌ای صنعتی رتبه‌های اول تا سوم را در حوزه ارزش معاملات به ترتیب 208، 64 و 62 (همگی میلیارد تومان) به خود اختصاص داده‌اند.

www.padash.ir.

مقایسه صنایع

در ارزیابی عملکرد صنعت فلزات بازار سهام، نماد معاملاتی فولاد با کاهش یک درصدی به قمیت 407 تومان رسید. این شرکت دارای حجم معاملاتی 258 میلیون برگه سهمی و ارزش معاملاتی بالغ بر 105 میلیارد تومانی است. نماد معاملاتی فملی هم امروز با 0.8 درصد افت به قیمت 622 تومان رسید. این شرکت با حجم معاملاتی 90 میلیون برگه سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 56 میلیارد تومان همراه بود. نماد فاسمین با 0.81 درصد رشد به قیمت 310 تومان رسید. این شرکت با حجم معاملاتی 60 میلیون برگه سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 18 میلیارد تومان همراه بود.

در بررسی صنعت پالایشی نیز نماد معاملاتی شبریز با 0.7 درصد افت به قیمت یک هزار و 129 تومانی کاهش یافت. این شرکت با 7 میلیون برگه سهم ارزش معاملاتی در محدوده 8 میلیارد تومان را به ثبت رساند. از طرفی شرکت شبهرن هم با 0.47 درصد کاهش و لمس قیمت یک هزار و 284 تومانی توانست با 3 میلیون برگه سهم ارزش معاملاتی در سطح 4 میلیارد تومان به خود اختصاص داد. نماد معاملاتی شپنا هم امروز با 0.15 درصد افت به قیمت 397 تومان رسید. این شرکت با حجم معاملاتی 4 میلیون برگه سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 1.8 میلیارد تومان همراه بود.

کارشناس بازار : مسعود کریمی