تضاد رفتار بازارها واکاوی شد / طلای درخشان، شاخص مردد
به گزارش پاداش، پس از گذر از تعطیلات ابتدای سال، معاملهگران بورس اوراق بهادار تهران فعالیت خود را به طور جدی از سر گرفتند. این بازگشت در شرایطی صورت گرفت که انتظار میرفت در راستای تحقق شعار سال ۱۴۰۴ با محوریت «سرمایهگذاری برای تولید»، شاهد توجه بیشتر به بخش مولد اقتصاد کشور باشیم. اگرچه اکنون زمان مناسبی برای ارزیابی میزان تحقق این هدف نیست، اما شواهد حاکی از آن است که فعالان بازار سرمایه همچنان در انتظار شفافسازی سیاستگذاریها به خصوص در حوزههای اقتصاد و سیاست در راستای تعیین مسیر روشن برای بازارهای مالی هستند.
برخی کارشناسان اقتصادی بر این باورند، تا زمانی که فضای مبهم سیاسی، بهویژه در زمینه مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا، بر بازار سایه افکنده است، رویکرد محتاطانه فعالان بورسی تداوم خواهد یافت. در همین حال، بررسی معاملات روز جاری بازار سرمایه نشان میدهد که صندوقهای طلا توانستند تا زمان تنظیم این گزارش حدود 800 میلیارد تومان ورود نقدینگی حقیقی را به یونیتهای سرمایهگذاری خود جذب کنند.
در این رابطه، دو سناریو از سوی تحلیلگران مطرح میشود. نخست، برخی معتقدند رشد فعلی صندوقهای طلا صرفاً واکنشی به نوسانات بازار بوده و با توجه به استمرار ریسکها، امکان کاهش مجدد قیمتها وجود دارد. در مقابل، گروهی دیگر از کارشناسان بر این باورند که پس از افت سنگین نرخ طلا و سکه در روز شنبه، اکنون این داراییها در محدوده ارزندگی قرار دارند. این موضوع، در کنار کاهش تأثیرگذاری اخبار و اقدامات ترامپ بر بازار، میتواند زمینه بازگشت سرمایهگذاران به این حوزه را فراهم آورد.
فارغ از این دیدگاهها، نکته قابلتأمل در معاملات روزهای اخیر، واکنش بازار به تصمیمات سیاستگذاران است. در شرایطی که روز شنبه تنها طی چند ساعت نرخ سکه امامی با کاهش ۱۰ میلیون تومانی همراه شد و طلای ۱۸ عیار نیز افت محسوسی را تجربه کرد، به طور مشخص شاهد تخلیه هیجانات کاذب بودیم. این امر موجب شد از روز جاری، خریداران واقعی پس از خروج سفتهبازان، مجدداً منابع مالی خود را وارد بازار کنند.
اما پرسش اساسی این است که چرا روندهای صعودی یا نزولی در بازار سرمایه با فرسایش همراه است، در حالی که در سایر بازارهای مالی، واکنشها معقولتر و سریعتر اتفاق میافتد؟ پاسخ را باید در ساختار قوانین و مقررات جستوجو کرد. استفاده از سیاست دامنه نوسان در بورس منجر به محدودسازی حرکتهای قیمتی شده و این امر روندهای صعودی و نزولی را طولانی و فرسایشی میکند. در مقابل، سایر بازارها که از چنین محدودیتهایی برخوردار نیستند، میتوانند در مدت زمان کوتاهتری اصلاح قیمتی را تجربه کنند و به تعادل برسند. این موضوع از عوامل مؤثر در کاهش پویایی و جذابیت بازار سهام برای سرمایهگذاران است.
در نهایت، معاملات امروز نیز با افت اکثر نماگرهای بورسی همراه بود. به نظر میرسد نگرانیها درباره روند کامودیتیها در بازارهای جهانی (که با افت قابلتوجهی همراه بودهاند) همچنان سایه بر سر تصمیمات سرمایهگذاران افکنده است. باید دید که آیا با بازگشایی بازارهای جهانی در روز آینده، استراتژی سرمایهگذاری در بورس تهران دستخوش تغییر خواهد شد یا خیر.
در مجموع، بازار سرمایه در وضعیت پرالتهاب و شوکزدهای قرار دارد. در حالی که بازار طلا و سکه با رشد نسبی مواجه شده، شاخص کل بورس تهران همچنان از عبور از سطح روانی سه میلیون واحد ناتوان بوده و با ریسکهای متعددی، اعم از سیاسی و اقتصادی، دستبهگریبان است. این عوامل موجب شده ارزش دلاری بازار سرمایه در پایان معاملات امروز به حدود ۹۶ میلیارد دلار کاهش یابد.
اکنون اسکناس آمریکایی در بازار آزاد در رقم 103 هزار و 600 تومان و سکه امامی در محدوده 95 میلیون و 590 هزار تومان معامله میشوند. طلای 18 عیار امروز 7 میلیون و 933 هزار تومان خرید و فروش شد. نرخ دلار در سامانه بازار ارز توافقی 68 هزار و 779 تومان قیمت خورد.
امروز دماسنج بازار سهام با 21 هزار واحد کاهش در سطح 2 میلیون 733 هزار واحدی تثبیت شد. به رغم نزول 0.77 درصدی نماگر اصلی، معیار هم وزن با کاهش 0.14 درصدی به سطح 810 هزار واحدی عقبنشینی کرد. ارزش معاملات خرد در معیار سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی نیز در رقمی بالغ بر 6 هزار و 543 میلیارد تومانی قرار گرفت و 452 میلیارد تومان جریان نقد حقیقی از گردونه معاملات خارج شد.
در روز جاری برخی نمادهای معاملاتی نظیر #فملی #فولاد #شپنا #وبملت #شستا بیشترین تاثیر منفی را در عملکرد شاخص کل بورس تهران داشتند. از طرفی نمادهایی همچون #فارس #وپاسار #وتجارت #وپارس #شفن بیشترین تاثیر مثبت را در عملکرد دماسنج اصلی بازار سهام اعمال کردند.
در بررسی فهرست برترین گروههای صنایع به لحاظ ارزش معاملات در بورس تهران، مشاهده میشود که صنایعی نظیر بانکها، فلزات اساسی و سیمان رتبههای اول تا سوم را در حوزه ارزش معاملات به ترتیب 12268 و 5645، 2441 (همگی میلیارد تومان) به خود اختصاص دادهاند.
مقایسه صنایع
در ارزیابی عملکرد صنعت بانکی بازار سهام، نماد معاملاتی وتجارت با رشد 2.58 درصدی در سطح 47 تومان تثبیت شد. این شرکت دارای حجم معاملاتی 11 میلیارد برگه سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 538 میلیارد تومانی است. نماد معاملاتی وبملت هم امروز با 1.82 درصد منفی به قیمت 236 تومان رسید. این شرکت با حجم معاملاتی 1.8 میلیارد برگه سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 447 میلیارد تومان همراه بود. نماد وپارس با 1.3 درصد رشد در سطح 328 تومان تثبیت شد. این شرکت با حجم معاملاتی 291 میلیون برگه سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 95 میلیارد تومان همراه بود.
در بررسی صنعت خودرویی نیز نماد معاملاتی خگستر با 1.66 درصد افت به قیمت 462 تومانی رسید. این شرکت با 109 میلیون برگه سهم ارزش معاملاتی در محدوده 51 میلیارد تومان را به ثبت رساند. از طرفی شرکت خاور با افزایش 2.98 درصدی همراه شد و در سطح 134 تومانی قرار گرفت و توانست با 331 میلیون برگه سهم، ارزش معاملاتی در سطح 44 میلیارد تومان را به خود اختصاص دهد. نماد معاملاتی خزامیا هم امروز با 2.01 درصد نزول به قیمت 200 تومان رسید. این شرکت با حجم معاملاتی 167 میلیون برگه سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 33 میلیارد تومان همراه بود.
کارشناس بازار : مسعود کریمی