تغییر سهام سهامداران عمده /ضعف تقاضا و سبز بی جان
در نخستین روز هفته شاهد افزایش قابلتوجه تقاضا در نمادهای بانکی و خودرویی بود. همین امر سبب شد تا افت قیمت در نمادهای فولادی و پتروشیمی نتواند به افت قابلتوجه شاخص بورس در روز یاد شده منتهی شود. اینطور که به نظر میرسد امیدواری به دستیابی به توافق هستهای توانسته صنایع برجامی بورس را با افزایش تقاضا مواجه کرده و فرصت خریدی قابلتوجه به فعالان خوشبینتر بازار سهام بدهد. به دنبال همین رویداد بود که روز گذشته شاخص بورس تنها ۰۶/ ۰ درصد افت کرد و نماگر اصلی بازار در محدوده یکمیلیون و ۳۶۴هزار واحد متوقف شد.
عملکرد نماگر اصلی بازار سهام در نخستین روز هفته هرچند چندان امیدوارکننده نبود اما تحرکات مثبت در برخی گروهها مشاهده شد. در این روز شاخص کل بورس که در روزهای معاملاتی اخیر در گذر از سطح ۴/ ۱ میلیون واحدی ناکام مانده به میزان ۰۶/ ۰ درصد دیگر نیز افت کرد و در حالی که کاهشی کمتر از هزار واحد را به ثبت رسانده بود به محدوده یکمیلیون و ۳۶۲هزار واحدی رسید. تمامی این تغییرات در شرایطی روی داد که طی روز شنبه نمادهای کوچکتر بازار نیز به گواه شاخص هموزن وضعیت بهتری نداشتند و نتوانستند در مواجهه با ضعف نسبی تقاضا، عملکردی بهتر از عقبگرد ۰۹/ ۰ درصدی داشته باشند. بر این اساس بیراه نخواهد بود اگر بگوییم که بازار سهام پس از رسیدن به محدوده یکمیلیون و ۴۰۰ هزار واحدی شاخص بورس مجددا از انگیزه لازم برای بهبود سطح تقاضا برخوردار نیست و مانند ماههای قبل احتمالا تا رسیدن به یک تصمیم جدید و تغییر جهت به سمت صعود یا نزول در همین محدوده در جا خواهد زد. با این حال اشاره به این نکته، یعنی وجود رخوت در میان سرمایهگذاران به این معنا نخواهد بود که بازار فعلا از هیچ شانسی برای تغییر جهت برخوردار نیست و تصمیم یاد شده لزوما طولانیمدت خواهد بود. در حال حاضر برخی از گمانهزنیها حکایت از آن دارد که احتمال تغییر در فضای مذاکرات اتمی میتواند راه را برای بهبود وضعیت بورس بهویژه در برخی از صنایع هموار کند؛ تصوری که با توجه به بررسی روند معاملات در روز گذشته نه تنها چندان دور از انتظار نیست بلکه با توجه به تجربه تاریخی بازار سهام در سالهای ۹۴ تا اوایل ۹۵ بسیار معقول به نظر میرسد.
روز گذشته خالص تغییر مالکیت ۲۱۴میلیارد تومانی حقیقی به حقوقی در حالی رخ داد که نمادهایی نظیر «خودرو» و «خساپا» در کنار «وبصادر» و «وبملت» در صدر نمادهای اثرگذار بر شاخص، سبزپوش بودند. با این حال افت قیمت در دلاریهای بازار نظیر «فارس» و «فولاد» به سبب افزایش واهمه از افت قیمت به چشم میآمد. همین امر سبب شد تا خروج پول حقیقی در این روز بیش از هر چیز در نمادهای فولادی و پتروشیمیها دیده شود. بر این اساس در روزی که شاخص کل بورس تهران با افت ۰۶/ ۰درصدی مواجه شد، از مجموع ۳۳۶ نماد معامله شده، قیمت پایانی ۱۰۱ سهم (۳۰درصد) مثبت بود و در مقابل ۲۲۱ سهم (۶۶درصد) در سطوح منفی دادوستد شدند.
در بین صنایع بازار بیشترین ارزش معاملات به گروههای « خودرو و ساخت قطعات» « فلزات اساسی» « محصولات شیمیایی» « بانکها و موسسات» «فعالیتهای کمکی مالی » اختصاص داشت و در بین شرکتها نیز، نمادهای «خودرو» «خساپا» «خگستر» «فملی» «وبملت» « وبصادر» «برکت» «فولاد» بیشترین ارزش معاملات را به نام خود ثبت کردند. در این میان نمادهای « خودرو » «خساپا» «وسکرد» «خپارس» « وبصادر» «خگستر» «وبملت» «وسکرشا» بیشترین حجم معاملات را شاهد بودند.
در بین صنایع بازار بیشترین ورود پول حقیقی به گروههای «محصولات کاغذی » «قند و شکر» اختصاص داشت و در مقابل بیشترین خروج پول حقیقی را گروههای « فلزات اساسی» «سرمایهگذاریها» «محصولات شیمیایی» به نام خود ثبت کردند.
در بین شرکتها، نمادهای «لطیف» «قنقش» «خمحور» «خساپا» «وبملت» «فسپا» «غچین» «وبصادر» بیشترین ورود پول حقیقی را داشتند و در مقابل نمادهای «فملی» «فولاد» «خودرو» «امین» «فجهان» «داسوه» «میدکو» «وگردش» بیشترین خروج پول حقیقی را به نام خود ثبت کردند.
برای خواندن مصاحبه با کارشناسان روی گفتگو و مصاحبه کلیلک کنید.
گزارشات روزانهی بازار سرمایه در گزارش روز بخوانید.
مزایای سرمایهگذاری در صندوقها چیست؟ آموزش بورس را در مقالات آموزشی بخوانید.