مصائب قیمتگذاری و قانونگذاری دستوری در بورس / شاخص کل به کانال 2.8 میلیون واحدی بازگشت
به گزارش پاداش، سیاست دولت چهاردهم تقویت رقابت و بهبود فضای کسب و کار بوده و هدف اصلی رشد اقتصادی است. برخی از شرکتها پیش از خصوصیسازی زیانده و در آستانه ورشکستگی بودند. دیدگاه رهبری و رئیسجمهور حمایت کامل از بخش خصوصی است. بورس بهخاطر حذف قیمتگذاری دستوری در چند ماه گذشته رشد خوبی داشته است. اینها بخشی از اظهارات اخیر عبدالناصر همتی؛ وزیر اقتصاد و امور دارایی بوده که نشان از رویکرد منطقی سیاستگذار دارد.
اساسا قیمتگذاری دستوری یکی از چالشهای جدی است که بازار سرمایه به ویژه بورس، با آن دست و پنجه نرم میکند. این سیاست که به دولت اجازه میدهد تا قیمت کالاها و خدمات را به جای مکانیسم بازار تعیین کند، اگرچه در کوتاهمدت ممکن است برخی از مشکلات را حل کند، اما در بلندمدت عواقب منفی و جبرانناپذیری را برای اقتصاد و به ویژه بازار سرمایه به همراه دارد.
قیمتگذاری دستوری با اصل اساسی اقتصاد یعنی تعیین قیمتها بر اساس تعادل عرضه و تقاضا در تضاد است و این روش از مدیریت بازار طبعا تخریب مکانیسم عرضه و تقاضا را در پی خواهد داشت.
هر چند سایه قیمتگذاری دستوری به طور کامل از فضای اقتصاد کشور حذف نشده است و این سیاست تنها کمی رنگ باخته است اما باید توجه داشت که فراگیر شدن چنین رویکردی طبعا میتواند منافع بلند مدت بنگاههای اقتصادی را در پی داشته باشد.
فارغ از این مهم، میبایست به مصائب قانونگذاری دستوری در بازار سرمایه نیز پرداخت. یکی از چالشهای اساسی که میتواند تبعات منفی بسیاری برای اقتصاد و سرمایهگذاران به همراه داشته باشد به قانونگذاریهای بدون پشتوانه علمی و به طور مشخص دستوری باز میگردد. زمانی که دولت به جای مکانیسم بازار، به صورت مستقیم در تعیین قیمتها و سایر پارامترهای بازار دخالت میکند، مشکلات متعددی ایجاد میشود.
سرمایهگذاران در بازارهایی که قانونگذاری دستوری در آن حاکم است، با ریسک بالاتری مواجه هستند. تصمیمات ناگهانی دولت میتواند منجر به نوسانات شدید قیمتها و زیانهای سنگین سرمایهگذاران شود. کاهش شفافیت و افزایش فساد توام با کاهش نقدشوندگی بازار را میتوان از پیامدهای این رویکرد سیاستگذار در نظر گرفت. حال در صورتی که سیاستگذار از چنین موضعی در حوزه قوانین و مقررات عقبنشینی کند طبعا شاهد ایجاد رقابت سالم بین شرکتها و توسعه پایدار بازار سرمایه خواهیم بود.
اکنون اسکناس آمریکایی در بازار آزاد در رقم 83 هزار تومان و سکه امامی در محدوده 59 میلیون و 375 هزار تومان (تا لحظه تنظیم این گزارش) معامله میشوند. طلای 18 عیار امروز 5 میلیون و 480 هزار تومان خرید و فروش شد. نرخ دلار در سامانه بازار ارز توافقی 66 هزار و 603 تومان قیمت خورد.
در شرایطی که یک هزار و 371 میلیارد تومان منابع حقیقی (با معیار سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی) به گردونه معاملات بازار سهام وارد شده است، مشاهده میشود که صندوقهای سهامی و مختلط هم با ارزش معاملات یک هزار و 765 میلیارد تومانی بالغ بر 567 میلیارد تومان ورود سرمایه را تجربه کردند.
امروز دماسنج بازار سهام با 53 هزار واحد افزایش در سطح 2 میلیون 814 هزار واحدی تثبیت شد. به رغم صعود 1.93 درصدی نماگر اصلی، معیار هم وزن با رشد 1.36 درصدی به سطح 887 هزار واحدی پیشروی کرد. ارزش معاملات خرد در معیار سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی نیز در رقمی بالغ بر 7 هزار و 371 میلیارد تومانی قرار گرفت و یک هزار و 371 میلیارد تومان جریان نقد حقیقی به گردونه معاملات وارد شد.
در روز جاری برخی نمادهای معاملاتی نظیر فارس، فملی، فولاد، پارسان و وغدیر بیشترین تاثیر مثبت را در عملکرد شاخص کل بورس تهران داشتند. از طرفی نمادهایی همچون دعبید، شاراک، میدکو، فجر و ثفارس بیشترین تاثیر منفی را در عملکرد دماسنج اصلی بازار سهام اعمال کردند.
در بررسی فهرست برترین گروههای صنایع به لحاظ ارزش معاملات در بورس تهران، مشاهده میشود که صنایعی نظیر فلزات اساسی، بانکها و خودرو رتبههای اول تا سوم را در حوزه ارزش معاملات به ترتیب 505، 410 و 406 (همگی میلیارد تومان) به خود اختصاص دادهاند.
مقایسه صنایع
در ارزیابی عملکرد صنعت ساختمانی بازار سهام، نماد معاملاتی ثفارس با افت 1.52 درصدی در سطح 2 هزار و 400 تومان تثبیت شد. این شرکت دارای حجم معاملاتی 42 میلیون برگه سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 101 میلیارد تومانی است. نماد معاملاتی ثالوند هم امروز با 2.94 درصد کاهش به قیمت 992 تومان رسید. این شرکت با حجم معاملاتی 43 میلیون برگه سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 43 میلیارد تومان همراه بود. نماد کیسون با 2.52 درصد نزول در سطح 297 تومان تثبیت شد. این شرکت با حجم معاملاتی 121 میلیون برگه سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 36 میلیارد تومان همراه بود.
در بررسی صنعت سیمانی نیز نماد معاملاتی سباقر با 0.29 درصد کاهش به قیمت 3 هزار و 445 تومانی رسید. این شرکت با 9 میلیون برگه سهم ارزش معاملاتی در محدوده 31 میلیارد تومان را به ثبت رساند. از طرفی شرکت سفارس با رشد 2.95 درصدی همراه شد و در سطح 5 هزار و 579 تومانی قرار گرفت و توانست با 2 میلیون برگه سهم، ارزش معاملاتی در سطح 15 میلیارد تومان را به خود اختصاص دهد. نماد معاملاتی سرود هم امروز با 2.95 درصد رشد به قیمت 594 تومان رسید. این شرکت با حجم معاملاتی 25 میلیون برگه سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 15 میلیارد تومان همراه بود.
کارشناس بازار : مسعود کریمی