چرخش سرمایهگذاران از داراییهای امن به بازار سهام اتفاق افتاد / از شوک تعرفهای تا امید به دیپلماسی
به گزارش پاداش، سیاستهای اقتصادی مبتنی بر افزایش تعرفهها که از سوی دولت دونالد ترامپ پیگیری میشود، همچنان یکی از عوامل بیثباتکننده در اقتصاد جهانی به شمار میرود. این رویکرد که با هدف حمایت از تولید داخلی آمریکا صورت میگیرد، تاکنون به برهم خوردن تعادل بازارهای جهانی از جمله بورسهای بینالمللی، بازار کامودیتیها (مانند نفت، فلزات و مواد خام) و حتی ارزهای دیجیتال منجر شده است.
در این میان، بازار سرمایه ایران نیز به دلیل پیوند غیرمستقیم با تحولات اقتصاد جهانی، واکنش منفی نشان داد. در واقع، ترس از افزایش ریسک سیستماتیک باعث شد که سهامداران برای چند روز پیاپی از خرید سهام دست بکشند و شاخص کل وارد مسیر اصلاحی شود. این روند را میتوان ناشی از جو روانی و ناشی از بیثباتی در سیاستهای تجاری و نگرانی از تداوم تنشها دانست.
هرچند برخی منابع غیررسمی مدعی شدند که ایلان ماسک، مدیرعامل تسلا، مستقیماً از ترامپ خواسته تا تعرفهها را لغو کند، اما این خبر هنوز بهصورت رسمی تأیید نشده و در حد گمانهزنی باقی مانده است. در نتیجه، بازار همچنان با دیده تردید به موضوع نگاه میکند و سرمایهگذاران ترجیح میدهند در فضای نامطمئن فعلی، محتاطتر عمل کنند.
در روز جاری اما ورق بازار زمانی برگشت که دونالد ترامپ بهصورت غیرمنتظره از آغاز مذاکرات در سطوح عالی با ایران خبر داد. این خبر، که بهسرعت توسط مقامات ایرانی نیز تأیید شد، بهخصوص اعلام برگزاری گفتوگوهای غیرمستقیم میان دو کشور در عمان، موجب شد فضای روانی بازار به طرز محسوسی تغییر کند. بازار سهام به عنوان یکی از حساسترین بخشهای اقتصادی به اخبار سیاسی، به این تحول دیپلماتیک واکنش نشان داد.
سرمایهگذاران حقیقی که در روزهای قبل عمدتاً در لاک دفاعی قرار داشتند، با دریافت این سیگنال امیدوارکننده، با قدرت بیشتری وارد بازار شدند. آمارها نشان میدهد که بالغ بر 2393 میلیارد تومان نقدینگی تازه (با معیار سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی) به جریان معاملات وارد شده است. چنین رقمی نشاندهنده بالا رفتن سطح خوشبینی به کاهش تنشهای سیاسی و ثبات آینده اقتصادی کشور است.
در طرف مقابل، داراییهایی مانند دلار، طلا و سکه که معمولاً در دوران نااطمینانی مورد توجه قرار میگیرند، به دلیل کاهش انتظارات تورمی و ریسک سیاسی، با افت شدید قیمت مواجه شدند. نکته قابل توجه این است که این کاهش تنها به سطح قیمتی محدود نشد، بلکه در حوزه سرمایهگذاری نیز شاهد تغییر رفتار بودیم. به طور مشخص، خروجی پول از صندوقهای سرمایهگذاری طلا به 750 میلیارد تومان رسید که یک رکورد تاریخی محسوب میشود. این نشان میدهد که سرمایهگذاران انتظارات خود را از آینده تغییر داده و مجدداً تمرکز خود را به بازار سهام معطوف کردهاند.
از لحاظ ساختار بازار، برخلاف روندهای معمول که صنایع دلاری و ریالی بازار معمولاً به شکل متضاد عمل میکنند، امروز هر دو گروه با اقبال روبهرو شدند. این پدیده را میتوان ناشی از انتشار یک سیگنال قوی سیاسی دانست که موجب افزایش امید به بهبود کلی شرایط اقتصادی شده است.
بررسی دقیقتر ورود پول نشان میدهد که بیشترین منابع جذبشده مربوط به نمادهای بانکی و صندوقهای سرمایهگذاری در سهام بوده است؛ بهطوریکه بانک ملت با 337 میلیارد تومان و بانک تجارت با 158 میلیارد تومان بیشترین ارزش معاملات را ثبت کردند. در بخش صندوقها نیز، اقبال به صندوقهای سهامی نشاندهنده رشد اعتماد به پتانسیل بلندمدت بازار سهام است.
اکنون اسکناس آمریکایی در بازار آزاد در رقم 99 هزار و 600 تومان و سکه امامی در محدوده 91 میلیون و 505 هزار تومان (تا لحظه تنظیم این گزارش) معامله میشوند. طلای 18 عیار امروز 7 میلیون و 413 هزار تومان خرید و فروش شد. نرخ دلار در سامانه بازار ارز توافقی 68 هزار و 759 تومان قیمت خورد.
امروز دماسنج بازار سهام با 59 هزار واحد افزایش در سطح 2 میلیون 806 هزار واحدی تثبیت شد. به رغم صعود 2.16 درصدی نماگر اصلی، معیار هم وزن با افزایش 1.63 درصدی به سطح 818 هزار واحدی پیشروی کرد. ارزش معاملات خرد در معیار سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی نیز در رقمی بالغ بر 6 هزار و 80 میلیارد تومانی قرار گرفت و 2393 میلیارد تومان جریان نقد حقیقی به گردونه معاملات وارد شد.
در روز جاری برخی نمادهای معاملاتی نظیر #ملت #بپویا #پاکشو #فخاس #داسوه بیشترین تاثیر منفی را در عملکرد شاخص کل بورس تهران داشتند. از طرفی نمادهایی همچون #فارس #فملی #فولاد #وبملت #پارسان بیشترین تاثیر مثبت را در عملکرد دماسنج اصلی بازار سهام اعمال کردند.
در بررسی فهرست برترین گروههای صنایع به لحاظ ارزش معاملات در بورس تهران، مشاهده میشود که صنایعی نظیر بانکها، فلزات اساسی و سیمان رتبههای اول تا سوم را در حوزه ارزش معاملات به ترتیب 7658 و 2877، 2252 (همگی میلیارد تومان) به خود اختصاص دادهاند.
مقایسه صنایع
در ارزیابی عملکرد صنعت فلزات بازار سهام، نماد معاملاتی فولاد با رشد 2.99 درصدی در سطح 399 تومان تثبیت شد. این شرکت دارای حجم معاملاتی 200 میلیون برگه سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 80 میلیارد تومانی است. نماد معاملاتی فملی هم امروز با 3 درصد مثبت به قیمت 962 تومان رسید. این شرکت با حجم معاملاتی 71 میلیون برگه سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 68 میلیارد تومان همراه بود. نماد فخوز با 2.98 درصد رشد در سطح 179 تومان تثبیت شد. این شرکت با حجم معاملاتی 137 میلیون برگه سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 24 میلیارد تومان همراه بود.
در بررسی صنعت پالایشی نیز نماد معاملاتی شتران با 2.99 درصد رشد به قیمت 230 تومانی رسید. این شرکت با 150 میلیون برگه سهم ارزش معاملاتی در محدوده 34 میلیارد تومان را به ثبت رساند. از طرفی شرکت شپنا با افزایش 2.97 درصدی همراه شد و در سطح 353 تومانی قرار گرفت و توانست با 89 میلیون برگه سهم، ارزش معاملاتی در سطح 31 میلیارد تومان را به خود اختصاص دهد. نماد معاملاتی شبندر هم امروز با 3 درصد صعود به قیمت 893 تومان رسید. این شرکت با حجم معاملاتی 15 میلیون برگه سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 14 میلیارد تومان همراه بود.
کارشناس بازار : مسعود کریمی