بازگشت پتروشیمیها و ناکامی بورس
به گزارش پاداش، شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در معاملات روز جاری عملکرد مطلوبی نداشت و وضعیت نامساعد حاکم بر کلیت بازار سهام را به تصویر کشید.
به رغم اظهارات همتی وزیر اقتصاد مبنی بر عدم تمدید گواهی سپرده خاص با نرخ 30 درصدی اما برخی گمانهزنیها در سطح بازار سرمایه حکایت از این مهم دارند که اساسا با وجود سررسید اوراق گواهی سپرده خاص در بانکها، این اوراق با نرخ قبلی ۳۰ درصدی تمدید شدند و تغییری در این حوزه ایجاد نشده است.
هر چند این مهم همچنان در حد شایعه در بازار سهام مطرح است اما باید توجه داشت که بخشی از فعالان بورسی به این مهم در محاسبات خرید و فروش سهام خود در روز جاری وزن دادند و تا حدودی استراتژی آتی خود را در حوزه سرمایهگذاری بر پایه این مهم پیادهسازی کردند.
فارغ از این مهم باید توجه داشت، همزمان با بازگشایی بخشی از نمادهای معاملاتی گروه پتروشیمی پس از 2 ماه وقفه در حالی شاهد بازگشت این قبیل از نمادها بودیم که برخی از معاملهگران با عرضه سهام در جریان خرید و فروشهای روز جاری اقدام به شناسایی سود در راستای تزریق منابع مالی به شرکتهای این گروه کردند.
تشکیل صفهای خرید میلیاردی (به لحاظ ارزشی) برای عمده نمادهای پتروشیمی همچون پارس، نوری، بوعلی و جم در روز جاری را میتوان به عنوان گواه دیگری بر عزم ترزیق جریان نقد برای خرید نمادهای مذکور در نظر گرفت.
حال سوال اینجاست؛ اساسا چرا بازگشت پتروشیمیها به تحرک مثبت در کلیت بازار منتهی نشد؟
در پاسخ به این مهم باید توجه ویژهای به شرایط کلی حاکم بر اقتصاد و بازار سهام داشت. در حالی که وضعیت کلی بازار سهام منفی است و سایه ریسکهای کلان اقتصادی مانند تورم، نوسانات نرخ ارز در بازار آزاد همچنان احساس میشود طبعا انتظاراتی که مبنی بر ایجاد موج افزایشی در کلیت بازار سهام با بازگشت نمادهای متوقف وجود داشت در چنین حالتی رنگ میبازد.
از طرفی با توجه به این که نرخ یوتیلیتیها همچنان مشخص نیست و ابهامات گذشته همچنان پابرجاست بنابراین بازار دلیلی مبنی بر واکنش مثبت به بازگشایی پتروشیمیها نمیبیند. طبعا رشد روز جاری یا روزهای آتی هم میتواند در زمره جبران عقبماندگی سهام این شرکتها از بازار در نظر گرفته شود. در این سناریو روزهای مثبت به لحاظ قیمتی میتواند چند روزی تداوم پیدا کند.
به اعتقاد برخی از فعالان اقتصادی اکنون سرمایهگذاران به دنبال عوامل اقتصادی، مالی و سیاسی حائز اهمیتی هستند که بتواند موتور محرک بازگشت جریان نقد به گردونه معاملات بازار سهام را روشن کند.
اکنون اسکناس آمریکایی در بازار آزاد در رقم 83 هزار و 900 تومان و سکه امامی در محدوده 61 میلیون و 910 هزار تومان (تا لحظه تنظیم این گزارش) معامله میشوند. طلای 18 عیار امروز 5 میلیون و 670 هزار تومان خرید و فروش شد. نرخ دلار در سامانه بازار ارز توافقی 66 هزار و 916 تومان قیمت خورد.
در شرایطی که یک هزار و 398 میلیارد تومان منابع حقیقی (با معیار سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی) از گردونه معاملات بازار سهام خارج شده است، مشاهده میشود که صندوقهای سهامی و مختلط هم با ارزش معاملات یک هزار و 838 میلیارد تومانی بالغ بر 190 میلیارد تومان خروج سرمایه را تجربه کردند.
امروز دماسنج بازار سهام با 37 هزار واحد کاهش در سطح 2 میلیون 764 هزار واحدی تثبیت شد. به رغم نزول 1.33 درصدی نماگر اصلی، معیار هم وزن با کاهش 1.07 درصدی به سطح 869 هزار واحدی عقبنشینی کرد. ارزش معاملات خرد در معیار سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی نیز در رقمی بالغ بر 6 هزار و 708 میلیارد تومانی قرار گرفت و یک هزار و 398 میلیارد تومان جریان نقد حقیقی از گردونه معاملات خارج شد.
در روز جاری برخی نمادهای معاملاتی نظیر فارس، فولاد، فملی، پارسان و وبملت بیشترین تاثیر منفی را در عملکرد شاخص کل بورس تهران داشتند. از طرفی نمادهایی همچون نوری، بوعلی، جم، شفن و ثفارس بیشترین تاثیر مثبت را در عملکرد دماسنج اصلی بازار سهام اعمال کردند.
در بررسی فهرست برترین گروههای صنایع به لحاظ ارزش معاملات در بورس تهران، مشاهده میشود که صنایعی نظیر فلزات اساسی، بانکها و شیمیایی رتبههای اول تا سوم را در حوزه ارزش معاملات به ترتیب 513، 443 و 425 (همگی میلیارد تومان) به خود اختصاص دادهاند.
مقایسه صنایع
در ارزیابی عملکرد صنعت ساختمانی بازار سهام، نماد معاملاتی ثفارس با رشد 2.99 درصدی در سطح 2 هزار و 478 تومان تثبیت شد. این شرکت دارای حجم معاملاتی 12 میلیون برگه سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 30 میلیارد تومانی است. نماد معاملاتی ثشاهد هم امروز با 2.7 درصد کاهش به قیمت یک هزار و 82 تومان رسید. این شرکت با حجم معاملاتی 27 میلیون برگه سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 30 میلیارد تومان همراه بود. نماد ثاخت با 2.22 درصد نزول در سطح 520 تومان تثبیت شد. این شرکت با حجم معاملاتی 41 میلیون برگه سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 21 میلیارد تومان همراه بود.
در بررسی صنعت سیمانی نیز نماد معاملاتی سپاها با 2.25 درصد افت به قیمت یک هزار و 214 تومانی رسید. این شرکت با 27 میلیون برگه سهم ارزش معاملاتی در محدوده 33 میلیارد تومان را به ثبت رساند. از طرفی شرکت سشرق با افت 0.92 درصدی همراه شد و در سطح یک هزار و 179 تومانی قرار گرفت و توانست با 14 میلیون برگه سهم، ارزش معاملاتی در سطح 17 میلیارد تومان را به خود اختصاص دهد. نماد معاملاتی سباقر هم امروز با 2.2 درصد نزول به قیمت 3 هزار و 775 تومان رسید. این شرکت با حجم معاملاتی 4 میلیون برگه سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 17 میلیارد تومان همراه بود.
کارشناس بازار : مسعود کریمی