2 رکوردشکنی در بورس تهران به ثبت رسید / طلا در اوج، درآمد ثابت در رکود
به گزارش پاداش، تصمیمات و انتظارات سرمایهگذاران از چشمانداز آتی معاملات بازار سهام از دلایل عمده خروج پول از صندوقهای درآمد ثابت در معاملات روز جاری محسوب میشود.
روز یکشنبه در حالی شاهد رکوردشکنی در این بخش بودیم که عواملی همچون نرخ بهره، وضعیت اقتصادی، بازدهی بازارهای دیگر، بیاعتمادی به صندوقهای درآمد ثابت، نوسانات بازار و رفتار جمعی توانست باعث خروج پول از این صندوقها شود.
صندوقهای درآمد ثابت معمولاً دارای ویژگیهایی نظیر نقدشوندگی بالا و دسترسی آسان به پول هستند. در شرایطی که افراد نیاز به پول نقد دارند یا به دنبال فرصتهای سرمایهگذاری سریع و بدون محدودیت هستند، ممکن است تصمیم بگیرند که سرمایه خود را از صندوقها خارج کنند و به صورت نقدی یا در سایر ابزارهای مالی سرمایهگذاری کنند. (اساسا احساسات و رفتارهای جمعی سرمایهگذاران میتواند نقش مهمی در خروج پول از صندوقها داشته باشد.)
در اینجا نباید فراموش کرد که در برخی شرایط اقتصادی مانند رکود یا افزایش تورم، سرمایهگذاران ممکن است به این نتیجه برسند که صندوقهای درآمد ثابت قادر به حفظ ارزش پول و جلوگیری از اثرات تورمی نخواهند بود. بنابراین در چنین حالتی همانند امروز بخشی از منابع عمدتا ریسکگریز راهبرد خروج از این قبیل از صندوقها را پیش میگیرند. اما فرجام منابع مالی خارج شده از صندوقهای فیکس اینکام چیست؟
همانطور که در جریان داد و ستدهای روز جاری مشاهده شد بخش قابل ملاحظه پولی که از صندوقهای درآمد ثابت خارج شد به سمت خرید یونیتهای سرمایهگذاری صندوقهای طلا حرکت کرد، به نحوی که شاهد رکوردشکنی ورود پول به این قبلی از صندوقها نیز بودیم. اما چرا منابع عمدتا ریسکگریزها در شرایط کنونی راهبرد خروج از درآمد ثابتها را در دستور کار معاملاتی خود قرار میدهند؟
در پاسخ به این مهم باید توجه داشت؛ اصولا سرمایهگذاران در راستای محافظت از منابع مالی خود به دنبال مامنی در برابر تورم هستند. در شرایطی که تورم افزایشی است و شاهد کاهش ارزش پول هستیم طبعا خرید واحدهای سرمایهگذاری صندوقهای طلا میتواند ارزش پول سرمایهگذاران را در برابر تورم مصون دارد. به ویژه زمانی که سود صندوقهای درآمد ثابت قادر به جبران اثرات تورم نباشد.
حال در کنار محافظت در برابر تورم میتوان در تشریح چرایی اقبال صندوقهای طلا به مواردی نظیر بیاعتمادی به بازارهای دیگر، افزایش بازدهی بلندمدت طلا، کاهش جذابیت صندوقهای درآمد ثابت، رفتار تودهای و نقدشوندگی بالا اشاره کرد که در مجموع باعث شده بخش زیادی از پولها از صندوقهای درآمد ثابت به صندوقهای طلا منتقل شود.
در سطح جهانی نیز طلا به عنوان یک دارایی امن به خصوص در بحرانهای اقتصادی و سیاسی شناخته میشود. تا لحظه تنظیم این گزارش نرخ هر انس طلا به رقم 2 هزار و 887 دلار رسید. طبعا در شرایطی که نوسانات بازارهای جهانی تشدید میشود تقاضا برای طلا نیز افزایش مییابد و این افزایش تقاضا میتواند به رشد قیمت طلا در بازارهای داخلی نیز منتقل شود.
اکنون اسکناس آمریکایی در بازار آزاد در رقم 91 هزار تومان و سکه امامی در محدوده 77 میلیون و 805 هزار تومان (تا لحظه تنظیم این گزارش) معامله میشوند. طلای 18 عیار امروز 6 میلیون و 491 هزار تومان خرید و فروش شد. نرخ دلار در سامانه بازار ارز توافقی 67 هزار و 64 تومان قیمت خورد.
در شرایطی که یک هزار و 105 میلیارد تومان منابع حقیقی (با معیار سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی) از گردونه معاملات بازار سهام خارج شده است، مشاهده میشود که صندوقهای سهامی و مختلط هم با ارزش معاملات 4 هزار و 644 میلیارد تومانی بالغ بر 238 میلیارد تومان خروج سرمایه را تجربه کردند.
امروز دماسنج بازار سهام با 17 هزار واحد رشد در سطح 2 میلیون 821 هزار واحدی تثبیت شد. به رغم صعود 0.63 درصدی نماگر اصلی، معیار هم وزن با کاهش 0.42 درصدی به سطح 872 هزار واحدی عقبنشینی کرد. ارزش معاملات خرد در معیار سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی نیز در رقمی بالغ بر 12 هزار و 991 میلیارد تومانی قرار گرفت و یک هزار و 105 میلیارد تومان جریان نقد حقیقی از گردونه معاملات خارج شد.
در روز جاری برخی نمادهای معاملاتی نظیر فارس، وبملت، رمپنا، حکشتی و وپارس بیشترین تاثیر منفی را در عملکرد شاخص کل بورس تهران داشتند. از طرفی نمادهایی همچون فملی، فولاد، نوری، وغدیر و پارسان بیشترین تاثیر مثبت را در عملکرد دماسنج اصلی بازار سهام اعمال کردند.
در بررسی فهرست برترین گروههای صنایع به لحاظ ارزش معاملات در بورس تهران، مشاهده میشود که صنایعی نظیر شیمیایی، فلزات اساسی و خودرو رتبههای اول تا سوم را در حوزه ارزش معاملات به ترتیب 1113، 931 و 824 (همگی میلیارد تومان) به خود اختصاص دادهاند.
مقایسه صنایع
در ارزیابی عملکرد صنعت بانکی بازار سهام، نماد معاملاتی وبملت با افت 1.27 درصدی در سطح 317 تومان تثبیت شد. این شرکت دارای حجم معاملاتی 1.3 میلیارد برگه سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 434 میلیارد تومانی است. نماد معاملاتی وپارس هم امروز با 2.34 درصد منفی به قیمت 313 تومان رسید. این شرکت با حجم معاملاتی 280 میلیون برگه سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 87 میلیارد تومان همراه بود. نماد وتجارت با 0.66 درصد نزول در سطح 179 تومان تثبیت شد. این شرکت با حجم معاملاتی 273 میلیون برگه سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 49 میلیارد تومان همراه بود.
در بررسی صنعت خودرویی نیز نماد معاملاتی خودرو با 2.93 درصد رشد به قیمت 351 تومانی رسید. این شرکت با 781 میلیون برگه سهم ارزش معاملاتی در محدوده 274 میلیارد تومان را به ثبت رساند. از طرفی شرکت خگستر با افزایش 2.67 درصدی همراه شد و در سطح 465 تومانی قرار گرفت و توانست با 319 میلیون برگه سهم، ارزش معاملاتی در سطح 148 میلیارد تومان را به خود اختصاص دهد. نماد معاملاتی خزامیا هم امروز با 1.6 درصد صعود به قیمت 432 تومان رسید. این شرکت با حجم معاملاتی 256 میلیون برگه سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 110 میلیارد تومان همراه بود.
کارشناس بازار : مسعود کریمی