به گزارش پاداش، در روزهای اخیر، بازارهای مالی تحت تأثیر تحولات جدیدی در حوزه سیاست خارجی، به‌ویژه سیگنال‌های مرتبط با ازسرگیری مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا با میانجی‌گری عمان، قرار گرفته‌اند. این تحولات موجب بروز واکنش‌های متفاوتی در بازارهای مالی شده است؛ به‌گونه‌ای که بورس تهران با واکنشی مثبت همراه بوده، اما بازارهای غیرمولد نظیر ارز، طلا و سکه روندی راکد یا کاهشی را تجربه کرده‌اند.

در ساعات ابتدایی معاملات بورس اوراق بهادار تهران، شاهد رشد معنادار شاخص‌ها و افزایش حجم معاملات بودیم که عمدتاً ناشی از خوش‌بینی سرمایه‌گذاران نسبت به آینده مذاکرات و تأثیرات احتمالی آن بر بهبود شرایط اقتصادی کشور بوده است. این روند صعودی اما با گذشت زمان و افزایش فشار فروش از سوی برخی معامله‌گران، به تعادل نسبی رسید و بخشی از رشد اولیه تعدیل شد.

یکی از نشانه‌های مهم پویایی بازار، ثبت ارزش معاملات خرد بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومان در روز جاری بود که نشان‌دهنده تداوم مشارکت فعال سرمایه‌گذاران حقیقی در جریان داد و ستدهاست. در این میان، گروه بانکی بیشترین توجه را به خود جلب کرد و با ورود بیش از ۳۰۱ میلیارد تومان نقدینگی حقیقی، در کانون توجه بازار قرار گرفت.

تحلیل‌گران دلایل استقبال از سهام بانکی را در دو محور اصلی ارزیابی می‌کنند. نخست، امیدواری ناشی از سیگنال‌های مثبت مذاکرات عمان که چشم‌انداز رفع بخشی از تحریم‌ها و بهبود مناسبات مالی و تجاری کشور را در افق پیش‌رو ترسیم می‌کند؛ وضعیتی که به‌طور طبیعی می‌تواند موجب رشد درآمدها و کاهش هزینه‌های عملیاتی بانک‌ها شود.

دیگر اینکه، تحلیل سرمایه‌گذاران نسبت به احتمال تصویب لوایح مربوط به FATF. اگرچه بررسی این موضوع به هفته آینده موکول شده، اما نحوه قیمت‌گذاری سهام بانکی و ورود نقدینگی به این گروه، نشان می‌دهد که فعالان بازار احتمال تصویب این لوایح را بالاتر از عدم تصویب آن ارزیابی کرده‌اند.

در نقطه مقابل، بازارهای غیرمولد نظیر ارز، طلا و سکه تحت تأثیر فضای انتظاری شکل‌گرفته در پی اخبار مذاکرات، با نوعی سردرگمی و بی‌رمقی همراه بوده‌اند. نرخ ارز تقریباً در وضعیت ثابت باقی ماند و در برخی مقاطع، کاهش قیمت‌ها در بازار طلا و سکه نیز مشاهده شد. این موضوع را می‌توان به کاهش تقاضای سفته‌بازانه و احتمال کاهش ریسک‌های سیستماتیک ناشی از بهبود روابط بین‌المللی نسبت داد.

با افت بهای طلا در بازار داخلی و نیز کاهش قیمت‌های جهانی، صندوق‌های سرمایه‌گذاری مبتنی بر طلا نیز دچار افت قیمت شدند و عمدتاً در محدوده منفی معامله شدند. این مسئله در کنار رکود بازارهای موازی، نشان می‌دهد که بخش قابل‌توجهی از نقدینگی در حال حرکت به‌سمت بازار سرمایه و به‌ویژه صنایع پیش‌رو و بر پایه امید به تحولات سیاسی و اقتصادی مثبت است.

در مجموع، تحرکات دیپلماتیک اخیر و سیگنال‌های مثبت از مذاکرات بین‌المللی، موجب شکل‌گیری امیدواری‌های تازه در بازار سرمایه شده و سرمایه‌گذاران این حوزه با دیدی آینده‌نگر، اقدام به تقویت موقعیت‌های خرید خود به‌ویژه در صنایع حساس و پیشران کرده‌اند. 

در مقابل، بازارهای مبتنی بر دارایی‌های غیرمولد، فعلاً در شرایط انتظاری و محتاطانه به‌سر می‌برند. روند تحولات سیاسی و تصمیمات داخلی همچون بررسی FATF، در روزها و هفته‌های آتی می‌توانند مسیر قطعی‌تری برای بازارهای مختلف ترسیم کنند.

اکنون اسکناس آمریکایی در بازار آزاد در رقم 100 هزار تومان و سکه امامی در محدوده 90 میلیون تومان (تا لحظه تنظیم این گزارش) معامله می‌شوند. طلای 18 عیار امروز 7 میلیون و 458 هزار تومان خرید و فروش شد. نرخ دلار در سامانه بازار ارز توافقی 68 هزار و 947 تومان قیمت خورد.


.

امروز دماسنج بازار سهام با 24 هزار واحد افزایش در سطح 2 میلیون 830 هزار واحدی تثبیت شد. به رغم صعود 0.87 درصدی نماگر اصلی، معیار هم وزن با افزایش 0.02 درصدی به سطح 818 هزار واحدی عقب‌نشینی کرد. ارزش معاملات خرد در معیار سهام، حق تقدم و صندوق‌های سهامی نیز در رقمی بالغ بر 10 هزار و 511 میلیارد تومانی قرار گرفت و 503 میلیارد تومان جریان نقد حقیقی از گردونه معاملات خارج شد. 

.

در روز جاری برخی نمادهای معاملاتی نظیر #شپنا #کگل #شتران #شبندر #تاصیکو بیشترین تاثیر منفی را در عملکرد شاخص کل بورس تهران داشتند. از طرفی نمادهایی همچون #فارس #نوری #فملی #وبملت #فولاد بیشترین تاثیر مثبت را در عملکرد دماسنج اصلی بازار سهام اعمال کردند.

 

در بررسی فهرست برترین گروه‌های صنایع به لحاظ ارزش معاملات در بورس تهران، مشاهده می‌شود که صنایعی نظیر بانک‌ها، فلزات اساسی و شیمیایی رتبه‌های اول تا سوم را در حوزه ارزش معاملات به ترتیب 16874 و 5915، 5232 (همگی میلیارد تومان) به خود اختصاص داده‌اند.

 

مقایسه صنایع

در ارزیابی عملکرد صنعت فلزات بازار سهام، نماد معاملاتی فملی با رشد 1.14 درصدی در سطح 973 تومان تثبیت شد. این شرکت دارای حجم معاملاتی 164 میلیون برگه سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 159 میلیارد تومانی است. نماد معاملاتی فولاد هم امروز با 1.35 درصد مثبت به قیمت 404 تومان رسید. این شرکت با حجم معاملاتی 375 میلیون برگه سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 152 میلیارد تومان همراه بود. نماد ذوب با 0.22 درصد افت در سطح 44 تومان تثبیت شد. این شرکت با حجم معاملاتی 1.2 میلیارد برگه سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 57 میلیارد تومان همراه بود.

در بررسی صنعت پالایشی نیز نماد معاملاتی شتران با 1.78 درصد افت به قیمت 226 تومانی رسید. این شرکت با 493 میلیون برگه سهم ارزش معاملاتی در محدوده 111 میلیارد تومان را به ثبت رساند. از طرفی شرکت شپنا با کاهش 1.9 درصدی همراه شد و در سطح 346 تومانی قرار گرفت و توانست با 239 میلیون برگه سهم، ارزش معاملاتی در سطح 83 میلیارد تومان را به خود اختصاص دهد. نماد معاملاتی شبندر هم امروز با 1.46 درصد نزول به قیمت 880 تومان رسید. این شرکت با حجم معاملاتی 49 میلیون برگه سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 43 میلیارد تومان همراه بود.

کارشناس بازار : مسعود کریمی

 




چرخش سرمایه‌گذاران از دارایی‌های امن به...
توسط مسعود کریمی 19 فروردین 1404 ساعت 15:57
تضاد رفتار بازارها واکاوی شد / طلای...
توسط مسعود کریمی 17 فروردین 1404 ساعت 15:37
بورس تهران در سایه تحولات...
توسط مسعود کریمی 16 فروردین 1404 ساعت 15:19
بورس تهران به استقبال نوروز...
توسط مسعود کریمی 25 اسفند 1403 ساعت 15:11