مقایسه توسعه اقتصادی ایران و عربستان
مقایسه سرانه تولید ناخالص داخلی ایران و عربستان
تولیدناخالص داخلی ایران و عربستان در سال 2009 در یک نقطه به یکدیگر رسیده بودند اما درسال 2022 عربستان با فاصله چشمگیری از ایران سبقت گرفت وباتوجه به تفاوت جمعیت ایرانوعربستان می توان مشاهده کرد که ایران روندی بی رمقی را در GDP دنبال می کند و تغییرات مثبتی لحاظ نشده است.
مقایسه صندوق PIFو NDF
*مصاحبه با مهدی غضنفری، رئیس هیات عامل صندوق توسعه ملی مورخ 21 اردیبهشت 1402
صندوق NDF مخفف صندوق توسعه ملی است که یک سازمان مستقل و حقوقی است که با هدف تبدیل بخشی از درآمدهای نفتی و گازی به سرمایههای ماندگار و مولد اقتصادی تشکیل شده است. این صندوق در سال 1389 تاسیس شد و از آن زمان تاکنون در بسیاری از طرحهای توسعهای، صنعتی، زراعی، اجتماعی، فرهنگی و زیرساختی سرمایهگذاری کرده است.
به گزارش رسمی صندوق توسعه ملی، میزان سرمایهگذاری این صندوق تا پایان سال 1399 بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد تومان بوده است. از این مبلغ، حدود ۶۰ درصد به بخش خصوصی و حدود ۴۰ درصد به بخش دولتی اختصاص یافته است. همچنین، بیش از ۱۰۰ هزار نفر از اشتغالزایی مستقیم این صندوق بهرهمند شدهاند.
صندوق توسعه ملی (NDF)
اهداف اصلی صندوق توسعه ملی عبارتند از:
- حفظ سهم نسلهای آینده از منابع نفتی و گازی و فرآوردههای نفتی
- ارتقاء کمی و کیفی تولید ملی و اشتغالزایی
- اجرای اهداف اقتصاد مقاومتی و تولید صادرات محور
- توانمندسازی بخش خصوصی در قالب اصل ۴۴ قانون اساسی
- نقش آفرینی و بسترسازی در حوزههای توسعهای، صنعتی، زراعی، اجتماعی، فرهنگی و زیرساختی
مصارف صندوق توسعه ملی
- اعطای تسهیلات به بخش های خصوصی، تعاونی و بنگاه های اقتصادی متعلق به مؤسسات عمومی غيردولتی برای توليد و توسعه سرمايه گذاری های دارای توجيه فنی، مالی و اقتصادی
- اعطای تسهیلات صادرات خدمات فنی و مهندسی به شرکت های خصوصی و تعاونی ايرانی که در مناقصه های خارجی برنده می شوند از طريق خود يا تسهیلات اتحادی های (سنديکايی)
- اعطای تسهیلات خريد به طرف های خريدار کالا و خدمات ايرانی در بازارهای هدف صادراتی کشور
- اعطای تسهیلات به سرمايه گذاران خارجی با در نظر گرفتن شرايط رقابتی و بازدهی مناسب اقتصادی به منظور
- جلب و حمايت از سرمايه گذاری در ايران با رعايت اصل 80 قانون اساسی
صندوق PIF مخفف صندوق سرمایهگذاری عمومی است که یک صندوق ثروت دولتی عربستان سعودی است. این صندوق یکی از بزرگترین صندوقهای ثروت ملی در جهان است که دارایی کل آن حداقل ۶۲۰ میلیارد دلار برآورد شدهاست. این صندوق در سال ۱۹۷۱ با هدف سرمایهگذاری از طرف دولت عربستان سعودی ایجاد شد.
برنامه صندوق سرمایه گذاری عمومی PIF
اهداف اصلی صندوق PIF عبارتند از:
- تحقق رؤیه السعودية 2030،
- سرمایهگذاری در فرصتهای محلی و بینالمللی
- تمرکز بر سرمایهگذاریهای پایدار
- ایجاد شرکتهای ملی و بینالمللی در حوزههای استراتژیک
به گزارش رسمی صندوق PIF، میزان سرمایهگذاری این صندوق تا پایان سال 2020 بیش از ۴۰۰ میلیارد ریال سعودی بوده است. از این مبلغ، حدود ۷۰ درصد به بخشهای داخلی و حدود ۳۰ دششرصد به بخشهای خارجی اختصاص یافته است. همچنین، بیش از ۳۳۰ هزار نفر از اشتغالزایی مستقیم و غیرمستقیم این صندوق بهرهمند شدهاند.
سرمایه گذاری عمومی برنامه صندوق (PIF) عربستان سعودی
در راستای چشم انداز 2030
به عنوان یک کاتالیزور برای چشم انداز 2030، طرح تحول عربستان سعودی، برنامه توسعه تلاش برای حمایت از PIFکه نه تنها به کشف پتانسیل های رشد جدید برای عربستان سعودی با سرمایه گذاری ، بلکه در عرصه بین المللی شکوفا شود.
پروژه های قابل قبول مالی در عوض، نقش محوری محلی را با سرمایه گذاری در پروژه های داخلی که از آن حمایت می کند، ایجاد می کند.
پیشرفت بخش های مهم عربستان سعودی چنین اقداماتی فرصت های جدیدی را برای تولید ناخالص داخلی غیر نفتی ایجاد خواهد کرد.
این برنامه با شفاف بودن عملکرد خود و دسترسی عموم را به اطلاعات برنامه امنیت خاطر را در عموم اذهان ایجاد کرده است
از دستاوردهای این برنامه می توانبه موارد ذیل اشاره کرد:
روند رو به رشد ایران و عربستان در سال 2010 باهم در یک راستا قرار داشت اما پس از آن تغییرات عمده در کشور عربستان پدید آمد .این تغییرات را می توان به گشودن در های ارتباطی با جهان تغیر ساختار اقتصادی به اقتصاد باز اشاره کرد و یکی دیگر از دلایل اصلی این تحولات تغییر خط فکری دولت این کشور دانست که به عنوان مثال می توان به تغییر رویکرد با آمریکا، نگرش انرژی خورشیدی وتغییرات بنیادین در لیگ فوتبال اشاره کرد .