پارادکس پتروشیمی در بورس تهران
به گزارش پاداش، معاملهگران بورسی در حالی به مصاف و ستدهای روز جاری رفتند که دقیقا از پیشگشایش بازار در گروه محصولات شیمیایی، شرکتهای تازه نفس با استقابل چشمگیر از سوی سرمایهگذاران همراه شدند.
با اینکه برای مدتی عمده بزرگان پتروشیمی از جریان معاملات بازار سهام محروم بودند اما در شرایط کنونی بازگشت به زمین بازار سرمایه، زمینه جبران عقبماندگی را فراهم کرده است و به باور برخی از کارشناسان در شرایط کنونی بخش قابل توجهی از منابع مالی سرمایهگذاران راهبرد خروج از سایر صنایع و شرکتها را در پیش گرفته است.
این اقدام در راستای تزریق منابع مالی به شرکتهایی است که به تازگی بازگشایی شدهاند. دامن زدن به صفوف طولانی خرید پتروشیمیها را میتوان از پیامدهای این استراتژی معاملاتی در نظر گرفت.
پر واضح است که توقف 2 ماهه پتروشیمیها و بازگشایی مجدد آنها بدون اعمال تغییری به لحاظ ساختاری در ارائه گزارشات همراه بوده و دستاورد این رویداد برای بازار و فعالان این حوزه تقریبا صفر بوده است. باید توجه داشت، برای مدتی این صنعت پر طرفدار از گردونه معاملات به دور افتاد اما بازگشت آن میتواند تا حدودی جبران عقبماندگی کند.
در اینجا نباید فراموش کرد که احتمالا صعود پتروشیمیها مقطعی بوده و طی روزهای آتی طبعا جریان نقد میتواند راهبرد دیگری را برای کسب بازدهی در بازار جایگزین کند.
از نکات حائز اهمیت معاملات امروز میتوان به صفوف فروش سنگین صندوقهای سرمایهگذاری که اتفاقا پتروشیمیها از وزن قابل توجهی در آنها برخوردارند اشاره کرد.
در توضیح این رویداد میبایست به ساختار صندوقهای سرمایهگذاری توجه داشت. صندوقهای سرمایهگذاری معمولاً شامل مجموعهای از داراییها هستند، طبعا این ترکیب متنوع میتواند عملکرد صندوق را تحت تأثیر قرار دهند. در چنین حالتی افت سایر شرکتها میتواند ارزش صندوق را کاهش دهد، حتی اگر همانند روز جاری سهام پتروشیمیها در بورس مثبت باشد.
فارغ از این مهم از دیگر موارد حائز اهمیتی که امروز بخشی از معاملهگران با آن مواجه شدند به طور مشخص به عملکرد صندوقهای سرمایهگذاری بخشی پتروشیمیها برمیگردد. این قبیل از صندوقها نیز در روز یکشنبه با صفوف سنگین فروش مواجه بودند.
در تشریح سناریوی نخست که از احتمال کمتری هم در معاملات روز جاری برخوردار است باید توجه داشت که صندوقهای بخشی شامل سبدی از سهام شرکتهای مختلف پتروشیمی میشوند. حال در صوتی که سهام شرکتی که عملکرد مطلوبی ندارد در این صندوق گنجانده شده باشد طبعا خروجی عملکرد صندوق مطلوب نخواهد شد.
اما در توضیح سناریوی دوم باید این نکته را در نظر گرفت که اساسا صندوقهای بخشی پتروشیمی طی چند وقتی که نمادهای مرتبط متوقف بودند با اقبال از سوی معاملهگران همراه شدند. در حقیقت یونیتهای سرمایهگذاری در این صندوقها با توجه به هجوم جریان نقد روز به روز با افزایش ارزش مواجه بود. به نوعی در این جا پیشخور شدن اخبار مثبت پتروشیمیها را در این قبیل از صندوقها شاهد بودیم.
حال که پتروشیمیها به مدار معاملات بازگشتند و هیچگونه تغییر مثبتی شامل آنها نشده است، بنابراین طبیعی است که صندوقهای بخشی پتروشیمی با کاهش ارزش مواجه شوند.
اکنون اسکناس آمریکایی در بازار آزاد در رقم 84 هزار و 650 تومان و سکه امامی در محدوده 61 میلیون و 985 هزار تومان (تا لحظه تنظیم این گزارش) معامله میشوند. طلای 18 عیار امروز 5 میلیون و 680 هزار تومان خرید و فروش شد. نرخ دلار در سامانه بازار ارز توافقی 67 هزار و 123 تومان قیمت خورد.
در شرایطی که 479 میلیارد تومان منابع حقیقی (با معیار سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی) از گردونه معاملات بازار سهام خارج شده است، مشاهده میشود که صندوقهای سهامی و مختلط هم با ارزش معاملات 2 هزار و 879 میلیارد تومانی بالغ بر 221 میلیارد تومان خروج سرمایه را تجربه کردند.
امروز دماسنج بازار سهام با 12 هزار و 718 واحد رشد در سطح 2 میلیون 776 هزار واحدی تثبیت شد. به رغم صعود 0.46 درصدی نماگر اصلی، معیار هم وزن با افزایش 0.14 درصدی به سطح 870 هزار واحدی پیشروی کرد. ارزش معاملات خرد در معیار سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی نیز در رقمی بالغ بر 7 هزار و 389 میلیارد تومانی قرار گرفت و 479 میلیارد تومان جریان نقد حقیقی از گردونه معاملات خارج شد.
در روز جاری برخی نمادهای معاملاتی نظیر فارس، میدکو، خگستر، سیسکو و اپال بیشترین تاثیر منفی را در عملکرد شاخص کل بورس تهران داشتند. از طرفی نمادهایی همچون نوری، پارس، وغدیر، شپنا و فملی بیشترین تاثیر مثبت را در عملکرد دماسنج اصلی بازار سهام اعمال کردند.
در بررسی فهرست برترین گروههای صنایع به لحاظ ارزش معاملات در بورس تهران، مشاهده میشود که صنایعی نظیر فلزات اساسی، خودرو و شیمیایی رتبههای اول تا سوم را در حوزه ارزش معاملات به ترتیب 456، 450 و 329 (همگی میلیارد تومان) به خود اختصاص دادهاند.
مقایسه صنایع
در ارزیابی عملکرد صنعت بانکی بازار سهام، نماد معاملاتی وبملت با رشد 0.67 درصدی در سطح 316 تومان تثبیت شد. این شرکت دارای حجم معاملاتی 411 میلیون برگه سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 130 میلیارد تومانی است. نماد معاملاتی ونوین هم امروز با 0.5 درصد کاهش به قیمت 453 تومان رسید. این شرکت با حجم معاملاتی 52 میلیون برگه سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 23 میلیارد تومان همراه بود. نماد وتجارت با 0.73 درصد صعود در سطح 179 تومان تثبیت شد. این شرکت با حجم معاملاتی 105 میلیون برگه سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 18 میلیارد تومان همراه بود.
در بررسی صنعت خودرویی نیز نماد معاملاتی خگستر با 2.89 درصد افت به قیمت 450 تومانی رسید. این شرکت با 373 میلیون برگه سهم ارزش معاملاتی در محدوده 168 میلیارد تومان را به ثبت رساند. از طرفی شرکت خودرو با رشد 0.59 درصدی همراه شد و در سطح 338 تومانی قرار گرفت و توانست با 229 میلیون برگه سهم، ارزش معاملاتی در سطح 77 میلیارد تومان را به خود اختصاص دهد. نماد معاملاتی خزامیا هم امروز با 0.69 درصد نزول به قیمت 419 تومان رسید. این شرکت با حجم معاملاتی 99 میلیون برگه سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 41 میلیارد تومان همراه بود.
کارشناس بازار : مسعود کریمی