از فشار حداکثری تا احیای برجام / اثر مذاکرات در بورس چیست؟
به گزارش پاداش، اظهارات رئیسجمهور آمریکا و وزیر امور خارجه ایران نشاندهنده اختلافات و تناقضهای موجود در سیاستهای دو کشور است. از یک طرف، ترامپ تلاش دارد تا از مسیر گفتوگو و مذاکره استفاده کند و نشان دهد که تمایلی به تشدید تنشها ندارد، اما عراقچی بهطور واضح از سیاست فشار حداکثری آمریکا انتقاد میکند و آن را یک شکست میداند. او همچنین بر این نکته تأکید میکند که اگر هدف آمریکا جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای است، این موضوع قابل دستیابی و حلشدنی است.
در عین حال پیشبینی آینده، به ویژه در مسائل سیاسی و روابط بینالمللی، همواره با عدم قطعیت همراه است. با توجه به صحبتهای اخیر رئیسجمهور آمریکا و وزیر امور خارجه ایران، چند روند محتمل را میتوان تصور کرد. شروع دیپلماسی تازه در راستای حصول توافق، ادامه سیاستهای فشار حداکثری و توافق بر سر مسائل هستهای.
در حوزه دیپلماسی ممکن است شاهد کاهش تنشها و از سرگیری مذاکرات هستهای باشیم. این مهم میتواند منجر به توافقی جدید یا احیای توافق قبلی برجام شود. در غیر این صورت اگر دولت آمریکا همچنان به فشارهای اقتصادی و سیاسی خود ادامه دهد طبعا شرایط متفاوت خواهد بود. حال اگر هدف اصلی از مذاکرات به طور خاص محدود به جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای باشد، ممکن است راهحلهایی در این زمینه پیدا شود.
اگر مذاکرات هستهای بین ایران و کشورهای غربی به نتیجه مثبت برسد و تحریمها کاهش یابد، این مهم میتواند به نفع بورس ایران باشد. همچنین، اگر دولت سیاستهای اقتصادی حمایتی مانند کنترل تورم، بهبود وضعیت ارز، یا کاهش نرخ بهره را دنبال کند، طبعا به افزایش اعتماد سرمایهگذاران و رشد شاخصهای بورس منجر شود. در چنین شرایطی، ممکن است سرمایهگذاران بیشتری به بازار وارد شوند و در نتیجه، قیمت سهام برخی شرکتها افزایش یابد.
در صورتی که وضعیت سیاسی بینالمللی پیچیدهتر شود، تحریمها افزایش یابد، یا تنشهای خارجی ایران شدت پیدا کند، بورس ممکن است با کاهش روبهرو شود. همچنین، در صورت نوسانات شدید ارز یا تصمیمات اقتصادی منفی (مثل افزایش نرخ بهره یا کاهش حمایت از صنایع خاص)، ممکن است سرمایهگذاران احساس نااطمینانی کنند و از بازار خارج شوند که این میتواند منجر به افت شاخصها شود.
اکنون اسکناس آمریکایی در بازار آزاد در رقم 85 هزار و 550 تومان و سکه امامی در محدوده 67 میلیون و 825 هزار تومان (تا لحظه تنظیم این گزارش) معامله میشوند. طلای 18 عیار امروز 5 میلیون و 869 هزار تومان خرید و فروش شد. نرخ دلار در سامانه بازار ارز توافقی 67 هزار و 117 تومان قیمت خورد.
در شرایطی که 597 میلیارد تومان منابع حقیقی (با معیار سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی) از گردونه معاملات بازار سهام خارج شده است، مشاهده میشود که صندوقهای سهامی و مختلط هم با ارزش معاملات 4 هزار و 23 میلیارد تومانی بالغ بر 135 میلیارد تومان خروج سرمایه را تجربه کردند.
امروز دماسنج بازار سهام با 183 واحد کاهش در سطح 2 میلیون 804 هزار واحدی تثبیت شد. به رغم نزول 0.01 درصدی نماگر اصلی، معیار هم وزن با کاهش 0.19 درصدی به سطح 876 هزار واحدی عقبنشینی کرد. ارزش معاملات خرد در معیار سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی نیز در رقمی بالغ بر 10 هزار و 168 میلیارد تومانی قرار گرفت و 597 میلیارد تومان جریان نقد حقیقی از گردونه معاملات خارج شد.
در روز جاری برخی نمادهای معاملاتی نظیر #فارس، #پارسان، #کچاد، #تاپیکو بیشترین تاثیر منفی را در عملکرد شاخص کل بورس تهران داشتند. از طرفی نمادهایی همچون #نوری، #شپنا، #پارس، #جم بیشترین تاثیر مثبت را در عملکرد دماسنج اصلی بازار سهام اعمال کردند.
در بررسی فهرست برترین گروههای صنایع به لحاظ ارزش معاملات در بورس تهران، مشاهده میشود که صنایعی نظیر شیمیایی، فراوردههای نفتی و فلزات اساسی رتبههای اول تا سوم را در حوزه ارزش معاملات به ترتیب 1483، 462 و 446 (همگی میلیارد تومان) به خود اختصاص دادهاند.
مقایسه صنایع
در ارزیابی عملکرد صنعت ساختمانی بازار سهام، نماد معاملاتی کیسون با رشد 2.75 درصدی در سطح 328 تومان تثبیت شد. این شرکت دارای حجم معاملاتی 134 میلیون برگه سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 44 میلیارد تومانی است. نماد معاملاتی ثشاهد هم امروز با 2.78 درصد منفی به قیمت یک هزار و 83 تومان رسید. این شرکت با حجم معاملاتی 34 میلیون برگه سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 37 میلیارد تومان همراه بود. نماد ثتوسا با 1.01 درصد صعود در سطح 5 هزار تومان تثبیت شد. این شرکت با حجم معاملاتی 5 میلیون برگه سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 28 میلیارد تومان همراه بود.
در بررسی صنعت سیمانی نیز نماد معاملاتی سهرمز با 2.99 درصد رشد به قیمت 6 هزار و 129 تومانی رسید. این شرکت با 3 میلیون برگه سهم ارزش معاملاتی در محدوده 23 میلیارد تومان را به ثبت رساند. از طرفی شرکت سپاها با افت 1.85 درصدی همراه شد و در سطح یک هزار و 220 تومانی قرار گرفت و توانست با 17 میلیون برگه سهم، ارزش معاملاتی در سطح 20 میلیارد تومان را به خود اختصاص دهد. نماد معاملاتی سیلام هم امروز با 2.38 درصد صعود به قیمت یک هزار و 503 تومان رسید. این شرکت با حجم معاملاتی 9 میلیون برگه سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 13 میلیارد تومان همراه بود.
کارشناس بازار : مسعود کریمی