بورس با تحولات سیاسی جان گرفت
به گزارش پاداش، امروز بازار سهام با نوساناتی متأثر از اخبار سیاسی، تحولات بینالمللی و تغییرات در بازارهای جهانی مواجه شد. فضای کلی معاملات، نشانههایی از امیدواری معاملهگران به بهبود وضعیت سیاسی کشور و کاهش تنشهای خارجی را در خود داشت.
یکی از مهمترین عوامل اثرگذار بر رفتار معاملهگران در روز جاری، اخبار منتشر شده پیرامون بررسی مجدد لوایح CFT و پالرمو در مجمع تشخیص مصلحت نظام بود. این لوایح که در ارتباط با شفافیت مالی و پیوستن ایران به نهادهای بینالمللی مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم هستند، از دیرباز بهعنوان یکی از چالشهای سیاستگذاری خارجی و اقتصادی کشور مطرح بودهاند.
اعلام بررسی این لوایح در صحن علنی مجمع با حضور سران سه قوه، برای بسیاری از فعالان اقتصادی بهمثابه نشانهای مثبت تلقی شد. چرا که در صورت تصویب این لوایح، امکان بهبود روابط بانکی و مالی ایران با دنیا، تسهیل در مبادلات ارزی و کاهش فشار تحریمها دور از ذهن نخواهد بود. این موضوع بهویژه برای بازار سرمایه، که به شدت به انتظارات و ریسکهای سیستماتیک حساس است، سیگنال مثبتی محسوب میشود.
در کنار موضوع FATF، سفر قریبالوقوع «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران و برنامه دیدار او با مسئولان عالیرتبه، بار دیگر گمانهزنیها درباره احتمال از سرگیری مذاکرات جدی هستهای را در میان سرمایهگذاران تقویت کرد.
اظهارات عباس عراقچی، مبنی بر اینکه اصل غنیسازی غیرقابل مذاکره است، نشاندهنده موضع اصولی ایران در مذاکرات است. وی با اشاره به مواضع متناقض طرف آمریکایی، تأکید کرد که تنها در صورتی میتوان به توافق رسید که طرف مقابل با رویکردی سازنده وارد شود. این موضوع نیز بهشکل مستقیم بر بازار سرمایه اثرگذار است، زیرا هرگونه چشمانداز از کاهش تحریمها، میتواند موجب افزایش ارزش ریال، کاهش نرخ ارز و رونق در صنایع صادراتمحور و وارداتپذیر شود.
در بازارهای جهانی، طلا برای نخستین بار به سطح تاریخی بالای ۳۳۰۰ دلار در هر اونس رسید. اما این رشد بیسابقه نتوانست در بازار داخلی طلا و سکه اثرگذار باشد. دلیل اصلی این واگرایی، ثبات نرخ دلار در بازار آزاد و عدم تمایل معاملهگران برای ورود به سطوح قیمتی جدید بود. در نتیجه، صندوقهای سرمایهگذاری با پشتوانه طلا، علیرغم رشد جهانی قیمت، در بازار داخلی با روندی نزولی همراه شدند.
کاهش ریسکهای ژئوپلیتیک جهانی و فروکش کردن برخی تنشها نیز یکی دیگر از دلایل ثبات یا کاهش نسبی نرخها در بازارهای موازی محسوب میشود. این عامل سبب شده تا برخی سرمایهها به جای بازار طلا، به سمت بازار سرمایه داخلی هدایت شوند.
یکی از نقاط قوت بازار در روز جاری، ورود نقدینگی قابل توجه از سوی سرمایهگذاران حقیقی بود. بهطوری که بیش از ۵۰۰ میلیارد تومان سرمایه جدید وارد گردونه معاملات شد. صندوقهای درآمد ثابت همچنان پناهگاه امنی برای سرمایهگذاران محتاط باقی ماندهاند و موفق شدند منابع قابل توجهی را جذب کنند.
از سوی دیگر، رشد شاخصهای کلان بازار سهام، موجب شد صندوقهای سهامی و اهرمی نیز با افزایش تقاضا مواجه شوند. این روند نشان میدهد که امید به بازگشت ثبات و رونق به بازار سهام در حال شکلگیری مجدد است.
نماد «وبصادر» (بانک صادرات ایران)، پس از افزایش سرمایه و بازگشایی در روز جاری، با استقبال گستردهای از سوی بازار مواجه شد و صف خریدی بیش از ۱۱ هزار میلیارد تومان را تجربه کرد. این امر نشاندهنده اعتماد مجدد سهامداران به سهام بنیادی و بانکی است.
گروههای اهرمی نیز امروز در موقعیتی مثبت بهکار خود پایان دادند و بسیاری از نمادهای این گروه با صفهای خرید همراه شدند. این موضوع میتواند بیانگر چشمانداز مثبت سرمایهگذاران نسبت به تحولات کلان اقتصادی، افزایش نرخ بهرهوری شرکتها و احتمال تسهیل مبادلات مالی در آینده باشد.
در مجموع، بازار سرمایه ایران در پایان هفته با نشانههایی از بهبود شرایط و بازگشت امید همراه بود. بررسی لوایح مرتبط با FATF، تحرکات دیپلماتیک در حوزه انرژی هستهای، ثبات نرخ ارز، و ورود نقدینگی جدید از مهمترین عوامل اثرگذار در فضای امروز بازار بودند. چنانچه این عوامل در روزهای آتی نیز با روندی مثبت پیگیری شوند، میتوان به بازگشت تعادل و حتی رونق در بازار سرمایه کشور امیدوار بود.
امروز دماسنج بازار سهام با 23 هزار واحد افزایش در سطح 2 میلیون 966 هزار واحدی تثبیت شد. به رغم صعود 0.79 درصدی نماگر اصلی، معیار هم وزن با افزایش 0.46 درصدی به سطح 849 هزار واحدی پیشروی کرد. ارزش معاملات خرد در معیار سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی نیز در رقمی بالغ بر 11 هزار و 533 میلیارد تومانی قرار گرفت و 509 میلیارد تومان جریان نقد حقیقی به گردونه معاملات وارد شد.
در روز جاری برخی نمادهای معاملاتی نظیر #فولاد #کگل #کچاد #جم_پیلن #پارسان بیشترین تاثیر منفی را در عملکرد شاخص کل بورس تهران داشتند. از طرفی نمادهایی همچون #نوری #وبملت #شستا #تاپیکو #پارس بیشترین تاثیر مثبت را در عملکرد دماسنج اصلی بازار سهام اعمال کردند.
در بررسی فهرست برترین گروههای صنایع به لحاظ ارزش معاملات در بورس تهران، مشاهده میشود که صنایعی نظیر بانکها، شیمیایی و خودرو رتبههای اول تا سوم را در حوزه ارزش معاملات به ترتیب 18481 و 5126، 4866 (همگی میلیارد تومان) به خود اختصاص دادهاند.
مقایسه صنایع
در ارزیابی عملکرد صنعت ساختمانی بازار سهام، نماد معاملاتی ثفارس با افت 2.17 درصدی در سطح 2 هزار و 393 تومان تثبیت شد. این شرکت دارای حجم معاملاتی 21 میلیون برگه سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 52 میلیارد تومانی است. نماد معاملاتی کیسون هم امروز با 1.53 درصد مثبت به قیمت 266 تومان رسید. این شرکت با حجم معاملاتی 150 میلیون برگه سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 40 میلیارد تومان همراه بود. نماد ثشاهد با 2.08 درصد رشد در سطح 980 تومان تثبیت شد. این شرکت با حجم معاملاتی 20 میلیون برگه سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 20 میلیارد تومان همراه بود.
در بررسی صنعت سیمانی نیز نماد معاملاتی سفارس با 2.96 درصد رشد به قیمت یک هزار و 773 تومانی رسید. این شرکت با 13 میلیون برگه سهم ارزش معاملاتی در محدوده 23 میلیارد تومان را به ثبت رساند. از طرفی شرکت سصوفی با کاهش 2.79 درصدی همراه شد و در سطح 9 هزار و 800 تومانی قرار گرفت و توانست با 2 میلیون برگه سهم، ارزش معاملاتی در سطح 19 میلیارد تومان را به خود اختصاص دهد. نماد معاملاتی سرود هم امروز با 2.89 درصد نزول به قیمت 604 تومان رسید. این شرکت با حجم معاملاتی 29 میلیون برگه سهم و ارزش معاملاتی بالغ بر 18 میلیارد تومان همراه بود.
کارشناس بازار : مسعود کریمی